7 храни, които да избягвате, ако имате рак на дебелото черво

healthy

Правилното хранене е важно за здравето ви, но да сте наясно как да се храните, когато имат рак, е абсолютна необходимост. Особено когато страдате от рак на дебелото черво, е важно да знаете кои храни е добре да приемате и кои да избягвате, тъй като това може значително да подобри качеството ви на живот. Представяме ви седем вида храни, които препоръчваме да изключите от менюто си.

 

  1. Храни, богати на захар

    Храни с прости захари като десертчета, бонбони или подсладени напитки осигуряват ниска хранителност и отнемат мястото на по-богати нутриенти като плодове, зеленчуци и меса с ниски нива на мазнини. Приемът на храни, богати на прости захари води до заттлъстяване, което е рисков фактор за развитието на рак на дебелото черво.


  2. Храни, богати на наситени мазнини

    Храни, богати на наситени мазнини са  свинско месо, агнешко, маслото (животински продукт) и обработени меса. Учените са установили, че диета с ниско съдържание на наситени мазнини може да подобри ефекта от лечението.  Повечето лекари препоръчват да си набавяте мазнините от по-здравословни мононенаситени източници като зехтин или олио от рапица, както и да приемате повече омега-3 мастни киселини, а именно мазнини, които  са открити в рибните продукти и семената – те са подходящи да бъдат включени във вашето меню.


  3. Пържени храни

    Пържените храни и храните от типа „бъързо хранене“ могат да влошат симптомите на рака на дебелото черво, както и да задълбочат негативните ефекти като гадене, повръщане, чревни неразположения при химиотерапия. Тези тежки мазни храни са трудни за храносмилане и могат да останат в стомаха ви за дълго време, повишавайки риска от получаването на болезнен рефлукс.


  4. Газирани напитки

    Газираните напитки и содата влошават симптоми като гадене и подуване. Добавената захар допринася за развитието на затлъстяване, защото те са „празни“ калории, т.е. имат малко или никаква нутритивна стойност и водят до нежелано увеличение в теглото.


  5. Кофеин

    Кофеинът също може да задълбочи нежеланите реакции като гадене и разстройство. Също така може да увеличи продукцията на солна киселина в стомаха, което да доведе до рефлукс, усещане за парене, затруднено преглъщане. Кофеинът може да задълбочи чувството на безсъние, което е чест страничен ефект от химиотерапията.


  6. Алкохол

    Когато страдате от рак на дебелото черво, избягвайте изцяло приема на алкохол или го правете много рядко.  Алкохолът може да реагира с лекарствата, които приемате, като обезболяващите средства, и могат да доведат допълнително до сухота в устата, да се влошат болките в гърлото, което да причини трудности в преглъщането. Приемът на алкохол води също така до повишена продукция на стомашен сок и да причини стомашен рефлукс.


  7. Обработени меса

    През 2015 г. Световната Здравна Организация класифицира обработените по химически начин месни продукти като карциногени и препоръчват на хората да намалят приема им. Парчетата бекон и преработеното месо съдържат различни химически вещества, които не са подходящи дори за здравото дебело черво. Ако имате рак на дебелото черво или ректума, то вашите черва вече са по-чувствителни и тези меса могат да задълбочат симптомите, които имате.

 

Ако страдате от рак, изборите, които правите за храната са много по-важни. Животът с колоректален рак е труден, но изграждането на здравословен модел на хранене не трябва да бъде. Правилната диета ще ви помогне да сеч увствате по-добре особено, когато провеждате лечение с химиотерапевтици.


Източник