Резултати от кампанията „За теб, близо до теб“ за безплатни профилактични прегледи за рак на гърда

прегледа 1606 жени.png

Осигурихме 1606 безплатни прегледа за рак на гърда на жени в 17 града в България

През месец юни се проведе първата национална кампания, организирана от CancerCare.bg за скрининг на рак на гърдата „За теб, близо до теб“. Кампанията беше реализирана със средствата, събрани от Race for the Cure 2020, както и с подкрепата на BitHope.org. Благодарение на вашето участие в Race for the Cure 2020 успяхме да осигурим преглeди на 1606 жени в 17 града в България.

В близо 10 процента от всички прегледи беше установена находка. При 160 жени прегледите, установяват суспектно злокачествено заболяване на гърдата. Открит в ранен стадий, ракът на гърдата може успешно да бъде напълно излекуван. Ето защо профилактичните прегледи са толкова важни. Ранната диагностика може да спаси животи.

Средната възраст на прегледаните жени е 48 години. Припомняме, че препоръките на СЗО са за редовни (годишни или на всеки две години) прегледи за жените от 50-55-годишна въдраст, като при дами с фамилна анамнеза препоръката е да започнат прегледите 10 години по-рано.

Най-много прегледи са реализирани в Русе (161), на следващи места се нареждат София, Плевен, Банско и Велико Търново (над 140).

При около 15% от прегледаните жени има фамилна анамнеза, свързана с рак на гърдата или яйчниците, т.е. имат близък роднина с някое от тези заболявания. Много други фактори могат да изиграят роля в развитието на онкологично заболяване – тютюнопушенето и употребата на тютюневи изделия, нездравословният начин на живот, употребата на хормонално-заместителна терапия, стрес, свръхтегло и затлъстяване и др. Въпреки пандемията от COVID-19, успяхме през 2020 година да реализираме маратона Race for the Cure, който ще се състои и тази година. Поради големия интерес към кампанията „За теб, близо до теб“, и следвайки нашата мисия, решихме през 2022 година да организираме отново програма за безплатни профилактични прегледи за рак на гърда.

Чрез вашето участие в Race for the Cure ще могат да се организират повече прегледи и ще можем да помогнем на повече семейства, защото ракът засяга не само заболелия. В борбата срещу болестта се включват и близките.

Не е страшна лошата диагноза, страшна е късно поставената диагноза.

Изказваме нашите сърдечни благодарности отново към всички специалисти в лечебните заведения, които се включиха в кампанията за безплатни профилактични прегледи за рак на гърда „За теб, близо до теб“. Ще се радваме да сме заедно отново и през 2022 година.