Учени от Кралския колеж в Ирландия с пробив в лечението на рак на гърдата

vas 2

Учените от кралския колеж в по медицина и здравни науки в Дъблин открили една молекула, която избирателно убива клетките на един от видовете рак на гърдата. Те са открили молекула, която селективно убива клетките на вида рак на гърдата, който обикновено трудно се лекува – тройно негативният.  Откритието може да доведе до нови възможности за лечение с по-добри резултати за пациентите, според The Irish Times. 

Изследователите в Университета по медицина и здравни науки на Кралския колеж на хирурзите (RCSI) в Дъблин тестват различни молекули, опитвайки се да изолират и унищожат клетките на тройно негативния рак на гърдата, като същевременно оставят нормалните клетки невредими.

И те открили, че молекула, известна като BAS-2, е в състояние да направи това.

Това е значителен пробив, защото приблизително един от осем рака на гърдата са тройно негативни, и се среща най-често при по-младите жени. Тройно негативен рак на гърдата е вид рак, който се лекува предимно с химиотерапия, но около 70% от пациентите развиват резистентност към лечението. Изследователите казват, че BAS-2 убива раковите клетки чрез ензим, наречен HDAC6, който променя енергията на раковите клетки и ги прави по-малко мощни. Те потвърдиха, че са подали патент по своето откритие и търсят партньори от индустрията, за да доразвият това лечение.

"Нашата цел сега е да развием малката молекула в по-подобен на медикамент съединение и да преценим дали можем да използваме новата функция за потенциално подобрено лечение на пациентите," каза лекторът д-р Триона Ни Чонгейл.

 

Източник