10 съвета как да предпазите кожата си от слънцето

10 съвета как да предпазите кожата си от слънцето

Вероятно това е един от най-лесните начини за предотвратяване на милиони случаи на рак всяка година – слънцезащитен крем. Въпреки това, много от нас все още забравят да поставят обилен слой слънцезащитен крем върху кожата си.

За сравнение, проучване показва, че в САЩ едва 14% от мъжете и 30% от жените използват слънцезащитен крем преди излагането си на пряка слънчева светлина.

Как да предпазите кожата си от слънцето?

  1. Използвайте слънцезащитен крем всеки ден, дори когато е облачно.

  2. Нанесете поне 1 унция (20-50 мл) 15-30 мин. преди да излезете навън. Също така, използвайте гланц или балсам за устни, който е със слънцезащитен фактор минимум 30 (SPF 30).

  3. Изберете продукти, които са с широк спектър – да предпазват, както от UVA, така и от UVB лъчи. Уверете се, че са водоустойчиви и с минимум SPF 30. Други слънцезащитни продукти могат да предпазват кожата ви от изгаряне, но не и да ви защитят от развитието на кожен рак.

  4. Нанасяйте повторно на всеки два часа, когато сте нъвън и на всеки час, ако плувате или се изпотявате.

  5. Бъдете по-внимателни, когато сте около вода или пясък. Тези повърхности отразяват вредните лъчи от слънцето и могат да допринесат за слънчево изгаряне.

  6. За бебета до 6-месечна възраст трябва да се осигури напълно покриване на тялото от дрехи, без да има пряко излагане на кожата на слънчева светлина. Бебетата и малките деца трябва да останат на сянка.

  7. Ограничете времето, което прекарвате на слънце между 10:00-16:00 ч. Това е периодът през деня, когато слънчевите лъчи са най-силни. 
    Използвайте правилото за сянка: когато сянката ви е по-къса от реалната ви височина, тогава слънчевите лъчи са най-интензивни и трябва да намерите сенчесто място.

  8. Ако е възможно, носете тениска с дълъг ръкав и дълги панталони. Тъмните дрехи, изтъкани от плътен плат предпазват в по-голяма степен, спрямо светлите дрехи, които са от по-рехаво изтъкан плат.
    За допълнителна защита потърсете дрехи от материали, които са създадени, за да осигурят допълнителна защита от вредните UV лъчи.

  9. Използвайте за аксесоари слънчеви очила и шапка, която да покрива лицето, шията и ушите. Слънчевите очила, за да бъдат максимално ефективни трябва да имат лещи, които поглъщат 99% - 100% от вредните UV лъчи – по този начин предпазвате очите си и кожата около тях.

  10. Бъдете още по – внимателни, ако използвате медикаменти, които правят кожата ви още по-чувствителна към слънцето. В това число се включват различни видове антибиотици, противовъзпалителни препарати, противогъбични, лекарства срещу високо кръвно налягане, а също и някои химиотерапевтици.


    С подкрепата на Новартис

    Reprinted/adapted with permission. © 20xx American Society of Clinical Oncology. All rights reserved.

    Адаптирани с разрешението на Американската Асоциация на Онколозите (ASCO). Всички права запазени.