5-годишната преживяемост при белодробен карцином в България е приблизително два пъти по-ниска от тази в Европа

astra--journal

По време на семинар за журналисти, който се проведе на 25. ноември в гр. софия се обсъдиха новите данни, свързани със заболяването рак на бял дроб. Д-р Мила Петрова съобщи, че по данни на Националния раков регистър едва 15% от хората, на които се поставя диагнозата рак на белия дроб у нас, са в първи и втори стадий, когато при адекватно лечение е възможно пълно излекуване на болестта. 

В България ракът на белия дроб е най-честата причина за смърт от злокачествените заболявания при мъжете и на трето място при жените. Данните сочат, че близо 70% от пациентите се диагностицират в напреднал стадий на заболяването, което прави пълното излекуване невъзможно.

Всяка година у нас се диагностицират 4250 нови случая на заболяването, а 5-годишната преживяемост я достигат едва 6.5% от новозаболелите.

Припомниха ни, че освен тютюнопушенето, като основен рисков фактор за развитие на рак на белия дроб, пасивното пушене също увеличава риска. А ние казваме, че дезинформацията или грешната информация е също толкова опасна. Много пациенти предприемат своеволия по време на лечението, чрез които могат да си навредят, затова ние, в CancerCare.bg правим всичко възможно, за да предоставим необходимата изчерпателна и достоверна информация на гражданите, които четат сайта ни.

Поради нарастващия брой заболели в световен мащаб, през м.юли 2019г. бе създаден Алианс за борба с рака на белия дроб. Една от целите на Алианса до 2025 г. е да се удвои преживяемостта при пациенти с рак на белия дроб. 

Партньори на инициативата са Международната асоциация за изследване на рака на белите дробове (IASLC), Guardant Health (иновативна диагностична компания), Глобалната коалиция за рак на белите дробове (GLCC) и фармацевтичната компания AstraZeneca. Амбицията е ракът на белите дробове да бъде елиминиран като причина за смърт. 

Срещата се състоя по повод месец ноември - месецът за борба с рака на белия дроб. Организатор на проявата е биофармацевтичната компания АстраЗенека България.