Най-добрите 12 съвета как да спрете тютюнопушенето

quit-smoking

1. Намерете си причина

За да се мотивирате ви трябва много силна и лична причина да откажете цигарите. Тя може да бъде да предпазите семейството си от пасивно пушене или да се предпазите от развитие на белодробен рак, сърдечно-съдови заболявания и други болести. Друга добра причина е да изглеждате и да се чувствате по-млади. Изберете си мотивация, която е достатъчно силна да ви помогне да преодолеете нуждата от запалване на цигара.

 

2. Пригответе се добре

Отказването от тютюнопушенето изисква повече от това просто да си изхвърлите цигарите на боклука. Мозъкът е пристрастен към никотина. Без него ще трябва да преминете през труден период на въздържание от цигари. Предварително се информирайте за начините да преминете по-леко през този период. Разберете какви методи съществуват, които могат да ви помогнат – статии, онлайн курсове, мобилни приложения, съветване и терапия с психолог, приемане на медикаменти и др. По този начин ще сте подготвени за деня, в който изберете да спрете пушенето.

 

3. Обмислете никотин-заместваща терапия

Когато спрете цигарите, никотиновата абстиненция ще ви доведе до главоболие, промяна в настроението или липса на енергия. Копнежът за „едно дръпване“ е много силен. Никотин-заместващата терапия може да потуши тези симптоми и желания. Проучванията показват, че никотиновите дъвки, таблетки за смучене и лепенки увеличават шансовете за успешно отказване на цигарите.

 

4. Разчитайте на близките си

Кажете на семейството и приятелите си, че сте на път да спрете цигарите. Те могат да ви окуражат да продължавате в същия дух и да ви предпазят от запалване на цигара.

 

5. Починете си и се погрижете за себе си

Една от причините, поради която хората пушат е, че никотинът ги кара да се отпуснат. Щом веднъж спрете да пушите, ще са ви необходими други техники за справяне със стреса. Може да спортувате, да слушате любимата си музика, да общувате повече с приятелите си, направете си релаксиращ масаж или отделете време за хоби. Опитвайте се да избягвате напрягащи ситуации в първите седмици от опитите за отказване на цигарите.

 

6. Избягвайте алкохола и други „дразнители“

Когато пиете алкохол е по-трудно да се придържате към плана си за непушене. Опитайте се да намалите консумацията на алкохол в началото. Същото се отнася за кафето – ако сте свикнали да пушите цигара с кафето, преминете на чай за няколко дни. Ако обикновено запалвате след като се нахраните, правете нещо друго вместо да пушите, например измивайте си зъбите, разхождайте се, пишете си с приятел или дъвчете дъвка.

 

7. Почистете къщата

Щом изпушите последната си цигара, изхвърлете всички пепелници и запалки. Изперете всички дрехи, които миришат на тютюнев дим, почистете килимите, завесите и тапицериите. Използвайте ароматизатор, за да се отървете от тази позната миризма. Ако сте пушили в колата, почистете и нея основно. Не искате да виждате или усещате нищо, което ви напомня за тютюнопушене.

 

8. Не спирайте да опитвате

Много хора имат няколко опита за спиране на цигарите. Ако запалите цигара, не се чувствайте зле и обезкуражени. Вместо това помислете какво ви е накарало да стигнете до тук – емоции, навик… Използвайте ситуацията и наученото от нея за да направите една голяма крачка към отказването на цигарите.

 

9. Движете се повече

Физическата активност може да намали желанието за цигара и да облекчи симптомите на абстиненция. Когато ви се допуши, обуйте си маратонките и излезте да потичате. Дори и малките активности помагат, като разходка на кучето или подрязване на растенията в градината. Спортът ще ви помогне и за изразходването на калории и предпазване от напълняване след отказването на цигарите.

 

10. Яжте плодове и зеленчуци

Не се опивайте да спазвате диети докато отказвате цигарите, за да не напълнеете. Прекаленото лишение няма да даде добри резултати. Вместо това опитвайте се да приемате повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и протеини. Това е полезно цялостно за организма.

 

11. Изберете си награда

В допълнение на всички здравословни ползи, едно от предимствата при спирането на цигарите е парите, които ще спестите. Съществуват онлайн калкулатори, които ще покажат колко по-богато ще станете. Наградете се като похарчите част от парите за нещо, което ви доставя удоволствие.

 

12. Запомнете, че времето е на ваша страна

Веднага щом спрете да пушите, ще усетите здравословните ползи за себе си. Само след 20 минути сърдечният ритъм се връща в нормални граници. Само след ден въглеродния оксид в кръвта ви намалява и нормализира стойностите си. След 2-3 седмици притесненията ви от получаване на инфаркт ще намалеят. В дългосрочен план ще намалите риска си от развитие на белодробен или друг вид рак.

 

 

С подкрепата на Astra Zeneca