Жена с рак на белите дробове в IV-ти стадий завърши състезанието IRONMAN World Championship

Isabella-de-la-Houssaye

Всяка година, повече от 80 000 атлети се състезават за около 2500 точки на състезанието IRONMAN World Championship в Кайлуа Кона, Хаваи. По време на „най-трудното еднодневно спортно събитие в света“, участниците плуват 3,6 км, карат колело 196 км и бягат маратон 42 км без почивки.  

Завършването на това състезание е възхитително постижение само по себе си. Но завършване на състезанието с IV-ти стадий белодробен карцином?  

На 13 октомври 2018 г. Изабела де ла Хусей, 54-годишна жена от Лорънсвил, Ню Джърси, пресече финалната линия на IROMAN World Championship преди 147 други атлети. Това се случи само девет месеца, след като е диагностицирана с рак. 

„Към момента на състезанието, заболяването беше рак на белия дроб в IV-ти стадий“, разказва тя. „ Имах голям тумор с размер от 7см в белите дробове. Цялата ми сакрална (тазова) кост беше засегната от тумор. Имах шест тумора в мозъка, имах тумори в стерналната кост, в тазовата кухина.  

Де ла Хусей започва лечение през февруари, а нейното състояние не й позволява да се движи. Постепенно възвръща силите си и започва да ходи отново, първо с патерици, после без допълнителна помощ. Скоро след това започва да тича до 42 км всеки ден. 

„Всеки ден ставах все по-силна“, казва тя. „Още се удивявам на това как как тялото укрепва и поема тежестта, с която го товарим.“ 

Де ла Хусей е от семейство, в което забележителните постижения са начин на живот. По-големият й син, Кейсън Крейн, е първият открит хомосексуален алпинист, изкачил Седемте върха (най-високите седем върха на седемте континента) на 21 години. Вторият й син, Оливър, става най-младият човек, прекосил Атлантическия океан сам, едва 19-годишен. В годините преди колежа, дъщеря й Бела, прави PCT (Pacific Crest Trail – пешеходният маршрут  с дължина 4,265 км от Мексико до Канада, през щатите Калифорния, Орегон и Вашингтон), а третият и син, Дейвид, преминава с колело цяла Африка, от Север до Юг. И трите деца на Изабела се справят успешно с тези предизвикателства в името на благотворителни каузи.  

С наближаване на старта на IRONMAN World Championship, Изабела Де ла Хусей започнала да се притеснява, че ще разочарова хората, които я подкрепят. Тя не била сигурна, че ще може да завърши състезанието, но обещала „Ще дам всичко от себе си. Това е единственото, което мога да направя.“ 

Тя финишира на 65-о място в нейната възрастова група с време 14 часа, 56 мин и 56 стотни. Въпреки, че ракът все още е в IV-ти стадий, тя има голям напредък и с лечението на болестта. 

„Моите лекари вярват, че лечението ми е успешно и заради това, че станах силна и се боря“, казва Изабела. „В бягането знам, че ако сложа единия крак пред другия, ще продължа напред, същото е и с лечението.“ 

 

 

Източник: https://www.businessinsider.com/woman-with-stage-iv-lung-cancer-completes-ironman-championship-race-2018-10