По време на юбилейната конеренция МОРЕ лицево-челюстен хирург получи голямата награда за клинична онкология

doc-yanev

На юбилейното Х-то издание на конференеция МОРЕ 2019, наградата за принос в клиничната онкология бе връчена на известния лицево-челюстен хирург доц. Николай Янев.

Призът, връчван ежегодно от конференция МОРЕ, буквално възкръсна от варненската античност чрез образа на великия тракийски бог на дързостта Дарзалас, считан за покровител на древния Одесос, днешна Варна. Така наградата, приемайки могъщата тракийска символика, бе наречена Венец на дързост и включва оригинална статуетка на бог Дарзалас плюс парична подкрепа за продължаващо медицинско обучение по онкология.

Доц. Янев оглави екипа на Отделението по лицево-челюстна хирургия, коeто е част от Клиниката по неврохирургия.

Той идва в спешната университетска болница, за да доразвие лицево-челюстната и орална хирургия с големите, сложни по обем операции. Ставайки част от екипа на „Пирогов“ той ще подпомогне достъпа на българските пациенти до медицина от най-високо европейско ниво. Не бива да се пропуска и фактът, че благодарение на него академизмът в „Пирогов“ ще бъде надграден.

Доц. Николай Янев избра да се върне от Англия в България, за да се присъедини именно към университетската спешна болница и да оперира в Неврохирургията, заради възможностите на клиниката, които съперничат на възможностите на големите европейски болници, с които той е свикнал. Пироговската неврохирургична база, според светилото в областта на лицево-челюстната хирургия, позволява интрердисциплинарен подход и реализиране на големи, тежки операции и постоперативно лечение.

Доц. Янев придоби широка популярност в обществото преди 2 години. През август 2017 г., макар и част от екипа на друга болница към онзи момент, той извърши уникална операция за Югоизточна Европа с 3D принтиран индивидуален имплант. Подобни операции са съпътстваща част от оперативната му програма от години, но в Англия. Той е и сред малцината лекари, които извършват микро-съдови анастомози. Чрез тях възтановява кръвообръщението на лицето и трансплантира кожа, която да покрие дефектите след резекция на тумор.

Доц. Николай Янев притежава двойно образование по Медицина (MD) и Стоматология (DMD), призната специалност по Лицево-челюстна хирургия (ЛЧХ) в България и по Орална и Лицево-челюстна хирургия (OMFS) във Великобритания, както и защитен докторат по Медицина (PhD).

Той е Специалист Лицево-челюстен хирург в Royal Derby Hospital Великобритания, Доцент в Медицински Университет-Плевен.

Активната му работа в Англия го е усъвършенствала в областта на лицево-челюстната и онкохирургията. Там доц. Янев се занимава именно със спасяването на пациети, които имат рак на лицето, използвайки най-съвременната технология на 3D принтирането.

През 2017 г. БЛС го отличи като „Лекар на годината“.

През тази година във фокуса на специалистите ще бъде ракът на простатата.

 

 

Източник: http://medicalnews.bg/blog/2019/10/17/%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b5%d0%b2%d0%be-%d1%87%d0%b5%d0%bb%d1%8e%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bd-%d1%85%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%80%d0%b3-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d1%83%d1%87%d0%b8-%d0%b3%d0%be%d0%bb%d1%8f%d0%bc%d0%b0/?fbclid=IwAR2IGSgngMLxrENZkYWDQWbgv5Va3VDmNJxc3pCTVG_1woqlGb9jUsfsvvs