Сара Томас. Да преплуваш четири пъти Ламанша, за да забравиш рака

sara-thomas

Химиотерапия, операция, радиолъчене, болка, страх, безнадеждност и безкрайно чакане на резултатите от тестовете. Сара Томас е минала през всичко това само преди година, когато провежда лечение за рак на гърдата.

Днес тя отново е героиня – първият човек, преплувал Ламанша – разделящ Европа от Британските острови, четири пъти без спиране.

„Сара наистина използва плуването, за да не мисли за лечението“, казва Елиан, част от екипа на 37-годишната американка.

В най-тясната си част английският канал е с ширина 36,2 километра. Теоретично това означава около 150 километра, но заради приливите и силните течения, Томас е преплувала 210 километра за 54 часа и 10 минути.

Първите три посоки ултрамаратонката прави за 37 часа, последната й отнема повече от 17. Досега само четирима души в света са преплували разстоянието три пъти. Сара е първата, която успява да завърши четвъртата посока.

„Повръщах и ми беше зле“, казва тя след пристигането си в Дувър във вторник на разсъмване.

После си поема дъх и се опитва да се усмихне, добавяйки, че по пътя е срещнала много риби и медузи. Цялата е покрита със сол, гърлото й е пресъхнало и е посивяла от умора.

Единственото й желание – да спи. Толкова е изтощена, че не може да преглътне дори чашата с шампанско, която й подават, за да отбележи победата. Посвещава я на всички болни от рак.

„Имам си мантра. Повтарям си я в най-трудните моменти: Болят ли ме ръцете? Не. Лошо ли ми е? Не. Така че какво ми е извинението да се откажа? Никакво“, разказва тя.

През двете денощия и шестте часа, които е във водата, плувкинята се храни само с течности: смес от въглехидрати, електролити и малко кофеин, към които е добавен малко ябълков сок за оправяне на вкуса.

За да бъде зачетено преплуването на Ламанша, плувецът трябва да поддържа силите си само с храна и вода, подавани му на прът от поддържащата лодка, която го следва. Прекият контакт е забранен, както и помощно оборудване. Единственото допустимо са гумена шапка, очила и бански, без ръкави и крачоли и без термална защита.

Макар да не е най-дългата дистанция, заради студените води, бързо менящото се време и теченията, го сравняват с изкачването на Еверест за алпинистите.

„За мен беше наистина важно да имам цел и мечта, които отиват отвъд рака, така че не той да определя коя съм аз“, казва Сара в трейлъра на документалния филм „От другата страна“.

Три месеца след като започва подготовката си за плуването, 37-годишната американка научава, че е болна. Мисълта, че вече е резервирала плуването, я кара да не се отказва от тренировките.

Седем месеца след приключване на лечението тя преплува пролива Кук в Нова Зеландия, а след това и най-голямото езеро в родния й щат Колорадо – Блу Меса.

„Да, страхувам се. Ламаншът може да направи много луди неща, за които ще ни трябва късмет. Сигурна ли съм на 100 процента? Не, но сега съм в най-добрата си форма, предвид през какво минах и с повече стръв и борбеност, откогато и да е било“, написа Сара във Фейсбук преди да се потопи в студените морски вълни.

Първото успешно преплуване на Ламанша е регистрирано през 1875 г. Почти 60 години ще са нужни, за да бъде преминат той в двете посоки през 1934 г. До 1981 г. никой не е бил в състояние да го прекоси три пъти. Сара Томас, която посвети плуването на всички оцелели от рака пациенти по света, е единственият човек, който е изминал разстоянието четири пъти.

“Правя го за всички, които са минали през молитвите и през болката, както и тези, които сега стъпват на пътеката на рака”, казва тя.

 

Източник: https://www.svobodnaevropa.bg/a/30171240.html?fbclid=IwAR0y0JPryy7HIWk_Q6aR0RyIgBgaCC4S8uLLS9nTaZij4Qg6H8reOtJuUV0