raceforthecure2

Преди броени дни за първи път в България се организира най-голямото благотворително спортно събитие в подкрепа на жените с рак на гърдата. Маратонът  “Race for the Cure – Бягам за теб” се организира от Фондация „Победи Рака“ – в него взеха участие над 2000 човека от цялата страна – някои като доброволци, други като маратонци, трети като минувачи, които тепърва научиха за събитието, за фондацията и каузата, и се включиха, за да споделят заедно емоцията от преживяното.

“Race for the Cure – Бягам за теб” се състоя в навечерието на м. октомври - месецът, посветен на борбата срещу рака на гърдата.  На 29.09.2019г. България стана част от държавите в движението ThinkPink, което вдъхва надежда и показва на всички тези жени-герои и техните семейства, че не са сами в борбата срещу болестта. Нещо повече, че не са сами в Борбата за живот.

Защо “Race for the Cure – Бягам за теб” беше специално?

В България е валидна статистиката, че 1 от 8 жени веднъж в живота си ще се сблъска с тази диагноза, това прави над 4000 новодиагностицирани случаи годишно.  Над 4000 жени, които са нечии майки, сестри, дъщери започват най-тежката борба – да запазят живота си. В тази битка са включени и техните семейства, които по всевъзможни начини ги подкрепят в процеса на лечение и прогонват страха от връщане на заболяването.

Тази неделя, 29.09. не беше ден, в който си говорихме за диагнози, болести, лекари и страх от неизвестното.  Тозе ден беше посветен на живота.

Все повече хора се сблъскват директно или индиректно с тази диагноза и именно това ги мотивира да се включат в състезанието, в което всички са Победители, а жените, победили рака – Герои. 

Когато догодина видите пак дама, облякла розова тениска на това събитие, погледнете я, усмихнете й се, покажете й, че е подкрепяна и ценена, защото ... това е една от Победителките. Не просто победител в маратон, а Победителка , надвила болестта.

“Race for the Cure” нямаше състезателен характер, макар че накрая имаше наградени.
“Race for the Cure ” не беше фестивал, макар че имаше изпълнения от много български звезди.
“Race for the Cure ” не беше просто спортно събитие, въпреки йога класа, зумба тренировката и 5-те километра, покорени от стотици хора.

“Race for the Cure ” е емоция, преживяване и припомняне на ценностите в живота – здравето и семейството.   

Ние, от Фондация „Победи Рака“, изказваме благодарност към всички участници, които се включиха в маратона, на всички български звезди, които прегърнаха каузата и от мястото на събитието ни подкрепиха.
Благодарим на нашите партньори, без които “Race for the Cure” нямаше да бъде факт.

“Race for the Cure” има благотворителен характер и тази година събраните средства ще се използват за оказване на безплатна психологическа помощ на жени, в борбата срещу заболяването. Съвсем скоро ще стартира програмата в четири града в България – София, Пловдив, Варна и Бургас. Следете страницата ни, за повече информация – включете се, препратете линка на приятелка, която има нужда от нас и нека не забравяме, че всеки ден може да бъде не борба за живот, а празник на Живота. 

 

#БягамЗаТеб