Нежелани лъчеви реакции

Възможните лъчеви реакции са различни при различните пациенти. Преди започване на терапия изяснете с Вашия лъчетерапевт кои са вероятните ранни и късни лъчеви реакции във Вашия случай. Не забравяйте да съобщите на медицинския екип за всеки новопоявил се симптом по преме на лечението.

По време на перкутанно ЛЛ няма да излъчвате радиация. Ако обаче се подложите на брахитерапия, във Вашето тяло могат да бъдат имплантирани временно или трайно миниатюрни радиоактивни зрънца. Лекуващият лъчетрапевт ще разясни всички специални предпазни мерки, които Вие или Вашето семейство трябва да спазвате по време и за определен период след лечението, за да се гарантира безопасността на хората около вас.

Ранни лъчеви реакции

Ранните лъчеви реакции често започват през втората или третата седмица от лечението и могат да продължат до месец след приклюване на ЛЛ.

Най-честата реакция на организма е умората; тя обикновено е лека до умерена и е различна при различните пациенти. Имайте предвид, че онкологичното лечение често изисква значително психическо и физическо усилие, затова се опитайте да отделите време за почивка и отмора. Възможно е да изпитате и гадене, безапетитие, световъртеж и главоболие, които могат да отшумят от само себе си. Съобщете на лекуващия лекар, за да Ви препоръча медикаменти, с които да подобрите общото си състояние.

Местни лъчеви реакции се развиват при почти всички пациенти в различна степен и са различни в зависимост от зоната на облъчване; обикновено са ограничени, временни, леки и лечими. С новата апаратура тези реакции се намаляват значително, но не могат да бъдат избегнати напълно.

Тумори на глава и шия

Нежеланите реакции при лечение в областта на главата и шията се появяват по различно време при различните пациенти и са различни в зависимост от дозата, локализацията на тумора и вида ЛЛ (перкутанно или брахитерапия). Тези реакции обикновено преминават няколко седмици след завършване на облъчването, като това също е строго индивидуално.

Най-често това са:

 • умора, гадене, безапетитие, световъртеж и главоболие;
 • дразнене на кожата, включително зачервяване, олющване или образуване на мехури;
 • болка при преглъщане;
 • сухота в устата (ксеростомия) – слюнката става по-гъста и променя своя състав, особено по отношение на защитната й функция;
 • промяна във вкуса;
 • поява на малки ранички и афти;
 • инфекция на устната кухина и гърлото (мукозит);
 • промяна на гласа – при облъчване в областта на фаринкса и хипофаринкса, дължащ се на оток на гласните връзки;
 • намаляване на окосмяването – само в областта на облъчване;
 • поява на кашлица;
 • нарушение на слуха – ако се облъчва ушната област; обикновено се възстановява след приключване на лечението;
 • загуба на тегло.

Обикновено след приключване на ЛЛ дразненето, зачервяването, ксеростомията, промяната във вкуса и в гласа изчезват, а болката започва да намалява.

Ако по време на лечението се появят някои от изброените реакции, консултирайте се с Вашия лекуващ лекар, защото те могат да бъдат овладяни с помощта на медикаменти, с поддържането на устна хигиена и с промяна в диетата.

При дразнене и зачервяване на кожата в областта на лицето и главата е задължително спазване на ежедневната хигиена, но без използване на гореща вода, силно парфюмирани и реактивни шампоани и козметика. По-добре е бръсненето да става с електрическа самобръсначка и без използването на афтършейв, съдържащ спирт. Не носете стегнати, дразнещи дрехи в областта на шията. Може да сложите шапка, ако има силно слънце. Лекуващият лекар би могъл да Ви изпише и препоръча кремове за третиране и успокояване на кожата, за да може успешно да завършите лечението.

При появата на рани в устата Вашият лъчетерапевт може да препоръча конкретни стратегии за облекчаване на болката, например жабурене с вода за уста, съдържаща лидокаин, мед, лайка и др., лекарства без рецепта, като бензидамин (Тантум Верде) и aцетаминофен (Парацетамол), както и предписване на други болкоуспокояващи медикаменти.

Разумно е да се полагат специални грижи за хигиена на устната кухина с цел превенция. Посетете зъболекар, имащ практика с онкологични пациенти, преди започване на ЛЛ в областта на главата и шията; той има нужния опит в поддържането на стоматологичното здраве. Четкайте внимателно няколко пъти на ден зъбите си с паста за зъби, съдържаща флуор. Много внимателно почиствайте зъбите си с конец. Изплакнете или направете гаргара с разтвор на солена вода и сода за хляб: направете разтвор от 1/2 чаена лъжичка сол плюс 1/2 чаена лъжичка сода за хляб в чаша вода. Избягвайте да плакнете устата с разтвори, съдържащи алкохол. Ако носите протези, опитайте да ги поставяте колкото се може по-рядко; избягвайте да ги слагате през нощта и между храненията, за да намалите дразненето в устата.

При сухота на устните, използвайте балсам за устни; той не е само за жени. Препоръчва се също и лъжичка зехтин сутрин, когато усещате сухота в устата и гърлото.

Категорично и обезателно спрете тютюнопушенето и употребата на алкохол – те засилват Вашите реакции както върху кожата, така и в гърлото. Изберете храни, които изискват малко или никакво дъвчене. Избягвайте кисели, пикантни, солени, твърди и сухи храни. Пийте повече, но не горещи течности; преминете на течни и кашави храни – супи, пюрета, ориз, кремове, некисели сокове. Спазвайте балансирана диета.

Карцином на гърдата

Тъй като при повечето пациенти ЛЛ на карцином на гърда се провежда през кожата (перкутанно), най-често се наблюдават временни кожни реакции:

 • умора, гадене, безапетитие, световъртеж и главоболие;
 • кожата в полето на облъчването става чувствителна и може да се зачерви, да потъмнее, а при излагане на слънце може да се появи сърбеж и излющване;
 • в областта на гърдата може да се появи лек до умерен оток, който е временен.

Ако се появят подобни оплаквания, не предприемайте самолечение и мазане с различни кремове, а споделете с Вашия лъчетерапевт, който ще препоръча адекватна терапия. За профилактика и облекчение на тези реакции се препоръчва носенето на широки, памучни, нестягащи дрехи и бельо. Избягвайте манипулации върху ръката от страна на операцията, като например измерване на кръвно налягане, пристягане, взимане на венозна кръв, поставяне на венозни инжекции.

Не провеждайте физиотерапевтични процедури в зоната на проведеното лечение. Измивайте нежно кожата с хладка вода, без дразнещи сапуни и без да търкате с гъба. Подсушавайте винаги преди облъчване нежните места под мишницата или под гърдите, тъй като влагата засилва реакциите.

Според състоянието и болестта си някои пациенти могат да продължават да работят, а други трябва да отделят повече време за почивка. Съветвайте се с Вашия лекар за дневния си режим.

Преустановете пушенето и употребата на алкохол. Те многократно засилват реакциите от лъчелечението.

Спазвайте балансирана диета и приемайте повече течности, супи, истински натурални сокове, пресни плодове и зеленчуци.

След приключване на ЛЛ Вашият лекар ще прецени необходимостта от локалното прилагане на Дефламол, Бионект или друг крем или мехлем. Измивайте се с негореща вода и индиферентни детски шампоани, без да търкате с гъба или четка. Промененият цвят на кожата (пигментация) ще се възстанови до месец след третиране с определени кремове. Не правете козметични ексфолииращи процедури, целящи намаляването й.

Не излагайте облъчваните места на слънце и вятър, те остават чувствителни за дълго време. Можете да посещавате планински и морски курорти, но винаги „скривайте” облъчваните зони от слънцето. Къпането във водни басейни не е противопоказно.

Тумори на главния и гръбначния мозък

Може да се наблюдава и временно разреждане и/или загуба на окосмяването в облъчваната област, например при ЛЛ в областта на главата. Характерно е засегната само тази част от косата, към която е насочено лъчението. Загубата на коса зависи от дозата и вида на приложеното ЛЛ. Окосмяването в облъчваната област обикновено започва да се появява отново след няколко месеца, като косъмът може да е с по-тънка или по-различна текстура. При много високи дози ЛЛ липсата на коса може и да не се възстанови изобщо.

При облъчване на главния и гръбначния мозък може да се получи различен по степен мозъчен оток, чиято проява се профилактира с мускулно или венозно приложение на стероиден медикамент (Дексаметазон) след всяко облъчване и следене на очните дъна при оплакване.

Тумори на белия дроб и медиастинума

Страничните ефекти са различни за всеки. Някои пациенти се чувстват много добре по време на лечение, докато други може да чувстват умора. Тя се подобрява няколко седмици след приключване на ЛЛ. Възможна е и поява на локални реакции, например:

 • повишена чувствителност и зачервяване на кожата;
 • задух или кашлицата – могат да бъдат временни или постоянни според рака и лечението;
 • може да се наблюдава болката при преглъщане, но обикновено се подобрява няколко седмици след края на лечението;
 • може да забележите и намляване на окосмяването на гърдите, но само в областта, която се лекува.

Някои странични ефекти могат да бъдат контролирани с лекарства и промени в диетата ви, затова се посъветвайте се с Вашия лекар.

За профилактика и облекчение на тези реакции се препоръчва носенето на широки, памучни, нестягащи дрехи и бельо.

Измивайте нежно кожата с хладка вода, без дразнещи сапуни и без да търкате с гъба. Подсушавайте мястото на облъчване винаги преди терапия, тъй като влагата засилва реакциите.

Ако се появи кашлица и задух, съобщете на лекуващия лъчетерапевт, който да изпише необходимите медикаменти.

Според състоянието и болестта си някои пациенти могат да продължават да работят, а други трябва да отделят повече време за почивка. Съветвайте се с Вашия лекар за дневния си режим.

Преустановете пушенето и употребата на алкохол – те многократно засилват реакциите от ЛЛ.

Спазвайте балансирана диета и приемайте повече течности, супи, истински натурални сокове, пресни плодове и зеленчуци.

Тумори на корема и малкия таз

При облъчване на корем и малък таз може да се наблюдават:

 • умора, гадене и загуба на апетит;
 • кожно дразнене и зачервяване и/или загуба на окосмяване;
 • временни реакции на стомаха и червата – тежест, спазми, болка, колики, диария и кървене при изхождане;
 • временни реакции на пикочния мехур – парене, често уриниране, спазми, болка и хематурия;
 • временни реакции на влагалището – сърбеж, зачервяване, оскъдно кървене, дискомфорт по време на полов акт;
 • временни реакции на ануса – зачервяване, дразнене, сърбеж, парене и болка;
 • импотентността е честа рекация при лечение на карцином на простатата; много мъже обаче продължават да поддържат еректилната функция по време и след ЛЛ; не се притеснявайте да говорите с лекуващия лекар за сексуалния си живот – той може да предложи лекарства за справяне с евентуланите проблеми;
 • ЛЛ в областта на малкия таз може да доведе до безплодие; ако планирате да имате деца след лечението, обсъдете с вашия лекар възможността за запазване на семенен материал преди лечението.

С цел профилактиране на изброените нежелани реакции преди стартирането на ЛЛ в областта на корема и малкия таз Вашият лъчетерапевт ще Ви даде указания за правилно хранене и хигиена по време на терапията. Диетичният режим е от съществено значение: не яжте пикантни, люти и кисели и мазни храни. Не се доверявайте на слухове, препоръчващи консумация само на сурови ядки, салати, плодове и зеленчуци – това е мит, а те дразнят стомаха и червата и водят до газове, подуване и диария. Предпочитайте ястия и супи, готвени с малко мазнина, като избягвате боб, леща. От месните продукти изберете пиле или риба.

Според състоянието и болестта си някои пациенти могат да продължават да работят, а други трябва да отделят повече време за почивка. Съветвайте се с Вашия лекар за дневния си режим.

Преустановете пушенето и употребата на алкохол – те многократно засилват реакциите от ЛЛ.

За профилактика и облекчение на кожните реакции се препоръчва носене на широки, памучни, нестягащи дрехи и бельо. Поддържайте ежедневната си хигиена като измивате нежно кожата с хладка вода, без дразнещи сапуни и без да търкате с гъба. Подсушавайте винаги преди облъчване нежните места, тъй като влагата засилва реакциите.

Веднага се консултирайте с лекуващия лекар при поява на някой от изброените симптоми, за да се предпише своевременно медикаментозно лечение.

До един месец след лечението не се препоръчват гинекологични прегледи, манипулации в областта на пикочния мехур и правото черво, освен по спешност. Нормалните сексуални контакти са възможни 20-30 дни след след края на терапията, но при желание те не бива да се ограничават. Внимателното връщане към семейния и социалния живот е важно за оздравяването.

Костни метастази

При лечение на костни метастази най-чести са общите реакции, като умора, която  започва по средата и може да продължи няколко седмици след края на лечението. Може да се наблюдава и загуба на окосмяване в зоната на облъчване, както и леки кожни промени. Имайте предвид, че страничните ефекти са различни за всеки и зависят от мястото, което се облъчва.

По време на лечение измивайте нежно кожата с хладка вода, без дразнещи сапуни и без да търкате с гъба.

Според състоянието и болестта си някои пациенти могат да продължават да работят, а други трябва да отделят повече време за почивка. Съветвайте се с Вашия лекар за дневния си режим.

Преустановете пушенето и употребата на алкохол – те многократно засилват реакциите от ЛЛ.

Спазвайте балансирана диета и приемайте повече течности, супи, истински натурални сокове, пресни плодове и зеленчуци.

Ако изпитвате дискомфорт или имате някакви оплаквания по време и след ЛЛ, не забравяйте да ги споделите е радиотерапевтичния екип – те могат да препоръчат начини за справяне, да предпишат лекарства или да предложат промени в диетата ви, за да Ви помогнат.

Късни лъчеви реакции

Късните лъчеви реакции могат да възникнат във всички нормални тъкани в облъчената област, но при внимателно планиране на лъчевата терапия с използване на подобрени и модерни технологии сериозните късни реакции са все по-редки. Рисковете от дългосрочни странични ефекти са индивидуални и зависят от прилжената доза, мястото на облъчване и съпътстващите заболявания.

Някои пациенти се притесняват, че вследствие на ЛЛ могат да развият вторичен рак. Всъщност рискът от развитие на втори тумор поради ЛЛ е изключително нисък. За много хора ползите от ЛЛ превъзхождат всеки малък риск от лечението.

Консултирайте се Вашия лъчетерапевт относно възможните късни лъчеви реакции.

Най-често срещано трайно усложнение при ЛЛ на тумори на глава и шия е трайната ксеростомия (сухота в устата); получава се при високодозово облъчване и когато туморът е в непосредствена близост до слюнчените жлези. Ксеростомията при млади хора обикновено се възстановява, докато при по-възрастните това става по-бавно и може да остане като трайно състояние.

При облъчване с висока доза в областта на долна челюст е възможно да се наблюдава втвърдяване на мускулите, които помагат при дъвчене и движение на долната челюст. Лекарите наричат това явление тризмус и представлява затруднено отваряне на устата. Обикновено десетина дни след облъчването се назначават упражнения, които раздвижват челюстта.

Промяната на кръвоносната система на венците и промяната в състава на слюнката след високодозово ЛЛ може да доведе до тяхното оголване, образуване на кариеси и нарушения във функцията на зъбите.

Много рядко, но тежко усложнение е радионекрозата на долната челюст; получава се, ако туморът е възникнал в тази област и са нужни високи дози, за да бъде ефективно лечението. Изразява се в болка и подуване на зоната. Рентгеновата снимка показва некроза на костта. Възможно е успешно лечение, провеждано съвместно от лъчетерапевт и стоматолог.

След преминаването на ранните ефекти от ЛЛ в областта на гръдния кош могат да се появят други месеци или години по-късно. След ЛЛ на карцином на гърдата, медистинума, белия дроб и други може да се наблюдава:

 • придръпване, леко свиване и асиметрия, която, ако Ви притеснява, може да бъде коригирана с помощта на пластичната хирургия;
 • промяна в цвета и дебелината на кожата; понякога се наблюдават и разширения на кръвоносните съдове на кожата, които се наричат телеангиектазии: представляват козметичен дефект и тяхната поява е индивидуална;
 • рядко ЛЛ може да причини суха кашлица или задух, които са лечими;
 • лек спад в обема на движение и/или дискомфорт в областта на раменната става;
 • подуване на ръката или пръстите, наречено лимфедем – може да се появи, но това зависи от обема на извършената операция;
 • много рядка е появата на нежелани ефекти като сърдечно увреждане;
 • изключително рядко дългосрочните странични ефекти включват фрактура на ребрата.

В България има лъчетерапевтични центрове, които разполагат с апаратура за проследяване на дишането, чрез която се минимализират лъчевите рекции от страна на белия дроб, сърцето, костите.

Късните реакции при лечение в областта на корема и малкия таз се срещат изключително рядко – при около 5% от пациентите. Включват сухота и стеснение на влагалището, чревни сраствания (особено след оперативна интервенция), по-упорита диария или запек.

Консултирайте се с Вашия лъчетерапевт относно Вашия индивидуален риск от тези странични ефекти.