Да поговорим с онкоболен

Разговорите с член на семейството или приятел може да помогнат на човек, диагностициран с рак, да се справи с емоциите, които изпитва. Ако роднина или приятел е бил диагностициран с рак, може да попитате дали той желае да споделя някаква информация или просто да разговаря за това как вървят нещата.

Бъдете готови за редица отговори. Някои може да приветстват вашата покана да говорят, а други да предпочетат да кажат колкото е възможно по-малко. Това може да се промени с течение на времето, затова бъдете търпеливи и намерете начин да изразявате подкрепата си. Ако болният реши да споделя, опитвайте се да слушате внимателно и да не задавате твърде много въпроси или да го претоварвате с Вашите собствени чувства. Нека той зададе тона на разговор. Някои хора може да изглеждат много весели и силни, но всъщност често отвътре не могат да се справят с тъгата. Ако Вашият близък болен човек изглежда тъжно, намерете начин да му окажете подкрепа и насърчаване.

Чувството за тъга, гняв, объркване и безпомощност идват заедно с диагнозата рак. За човек, диагностициран с рак, е полезно приятелите и членовете на семейството му да бъдат до него и да оказват подкрепа. Въпреки това, хората често не знаят какво да кажат на някой, който има рак. Ето няколко съвета, които може да Ви помогнат да покажете подкрепата си:

 • Позволете на болния човек да подскаже как е най-комфортно за него. Попитайте го дали иска да говори за преживяното. Най-добре е да му дадете възможност той да решава кога да говори и колко да споделяте.
 • Показване на подкрепа без думи. Езикът на тялото и изразът на лицето Ви може да предаде послание за грижа и подкрепа. Поддържайте контакт с очите, слушайте внимателно и не се разсейвайте, когато говорите с болния. Важно е да сте спокойни и да изслушвате внимателно всичко, което има да каже Вашият близък човек. Не налагайте мнението си на всяка цена и не бъдете нервни.
 • Подбирайте внимателно думите си. Не забравяйте колко трудно е това преживяване за Вашия близък. Внимателното избиране на това, което казвате, помага да покажете подкрепата си, без да е необходимо да избягвате темата. Например, по-добре е да кажете "Не знам какво да кажа", отколкото да спрете да се обаждате или да го посещавате със страх.

Ето няколко съвета за избор на думи и оказване на грижа и подкрепа:

 • Съжалявам, че ти се е случи това.
 • Ако имаш нужда да поговориш с някого, аз съм тук, за да те изслушам.
 • Какво мислиш да правиш от тук нататък и как мога да помогна?
 • Грижа ме е за теб.
 • Мисля за теб.

Ето примери за фрази, които не са полезни:

 • Знам точно как се чувстваш.
 • Знам точно какво трябва да направиш.
 • Сигурен съм, че ще се оправиш.
 • Не се притеснявай.
 • Колко време ти остава?

Практикувайте активно слушане. Това е техника, която някои хора използват, за да покажат уважение към събеседниците си. Това е хубав начин да покажете, че разбирате добре думите и чувствата на Вашия близък човек. Всичко, което трябва да направите е да посветите цялото си внимание на диалога между вас, да избягвате да мислите за това какво следва или да забързате разговора и той бързо да приключи.

Внимавайте с въпросите. Обръщайте внимание на естеството и броя на въпросите, които задавате в разговора. На хората с рак често се задават много въпроси от техните приятели и членове на семейството и това може да стане изморително.

Уверете се, че ще е от полза да дадете съвет. Преди да предложите някакъв съвет, попитайте дали отсрешната страна иска да го чуе и приеме. Нежеланите съвети могат да причинят ненужен стрес.

Бъдете открити за чувства си, но не прекалявайте. Осъзнайте чувствата, които може да изпитвате - страх, безпокойство, гняв или недоверие. Опитайте се да бъдете кратки в обясненията. Отделянето на прекалено много време в изразяване на трудни емоции, които чувствате, може да разстрои болния човек. Бъдете винаги спокойни и уравновесени в разговора.

Обсъждайте теми, различни от рак. Обичайните теми могат да Ви помогнат да създадете усещане за баланс. Целта не е да разсейвате близкия си човек, а да му помогнете да остане свързан с неговите интереси и да си почине от трудните разговори.

Насърчавайте болния да бъде участник в случващото се. Помогнете на Вашия приятел / член на семейството да продължи да извършва обичайните си занимания и да е част от живота, както е бил досега. Това помага на много хора с диагноза рак, да се справят с много непознати и неочаквани събития. Въпреки всичко, липсата на време или енергия, заради туморното заболяване или неговото лечение, може да не позволяват на някои хора да изпълняват ежедневните си дейности и животът им да продължи по стария начин. Може да помогнете на Вашия близък да си създаде приоритети за дейностите, които иска да извършва и да организирате някои задачи да бъдат извършвани от други хора. Например, може да предложите да му помагате с домакинската работа, за да може той да си почива и да пести енергия.

Попитайте дали е нужна конкретна помощ. Предложете начини, по които можете да помагате по време на лечението на рака. Примери за това могат да бъдат - грижа за домашните любимци, осигуряване на транспорт до болницата за провеждане на курсовете на лечение или да вземете децата от училище. Този подход е по-подходящ, отколкото да кажете "кажи ми, ако имаш нужда от някаква помощ", тъй като повечето хора няма да поискат помощ.