Ментално здраве за украински пациенти с онкологични заболявания

Mentalhealth UKR.png

Стартира дейността по проекта MENTAL HEALTH FOR UKRAINIAN PATIENTS WITH ONCOLOGICAL DISEASES (Ментално здраве за украински пациенти с онкологични заболявания.

СОНМ (Съвместна онкологична национална мрежа) спечели финансиране на UICC (Union for International Cancer Control.

В проекта Българската асоциация по психоонкология (БАПО) участват като експерти, предоставящи психологична подкрепа.

Към проекта са включени и Националната пациентска организация (НПО), Джуниър Ачийвмънт България и др.

Основната задача на проекта е предоставяне на професионална психологическа подкрепа на украински бежанци със злокачествени заболявания и техните семейства.

Изградена е мрежа от специалисти на територията на страната. Предлагат се психологични консултации както на живо, така и он-лайн, насочени към бежанци от Украйна с онкологична диагноза и техните семейства.

Вече стартира и първата терапевтична група с пациенти от Украйна в гр. София.

Разполагаме с телефонна линия, за цялата страна предоставена ни от НПО, както и специално разработена дигитална платформа, на която пациентите могат да си запишат консултации и да избират специалист, както и да заявят предпочитанията си за типа консултация-на живо, или онлайн. Предоставена е възможност пациентите да изберат предпочитан език, на който да се осъществява консултацията- руски, украински, или английски.

Специално благодарим за сътрудничеството и съдействието от страна на координаторите на бежански центрове от градовете: София, Варна и Пловдив, на фондация За Доброто, която е предоставила помещения за провеждане на консултации и терапевтични сесии с бежанци от Украйна с онкологична диагноза. Благодарим също и на включващите се доброволци от съответните бежански центрове.

Екатерина Виткова,

Председател на БАПО и член на УС на СОНМ