Интервю с проф. д-р Здравка Демерджиева на тема меланом

професор Демерджиева.png

Проф. Демерджиева, какво представлява меланомът?


Меланомът е най-опасният рак на кожата. Той се развива от клетките, произвеждащи меланин – пигментът, определящ цвета на кожата, очите и косата. По изключение меланом може да се образува в други органи, напр. мозък, очна ябълка и др.

Съществуват ли други видове рак на кожата и колко опасни са те?

Съществуват и други немеланомни тумори на кожата като Базоцелуларен и Спиноцелуларен карцином, които не са толкова инвазивни, за разлика от малигнения меланом. Те се лекуват успешно или с оперативна интервенция, или със съвременните противотуморни средства. От немеланомните тумори най-опасния е Merkelcell карцинома.

Какви промени по тялото трябва да ни насочат, че е редно да посетим специалист-дерматолог?


Промените по тялото, които сигнализират за опасност от развитие на малигнен меланом са наличие на бенки, които са с неправилна форма и неравномерно разпределен пигмент, започват да нарастват бързо, търпят промени във формата и големината или прокървяват. Всички тези симптоми са обезпокоителни и са сигнал за спешно посещение на дерматолог.

Кои хора са с повишен риск да развият меланом? Случаи на меланом в семейството може ли да бъде рисков фактор за предаване сред поколението?


Пациентите с повишен риск от развитие на меланом имат специфични характеристики - те са с червени или руси коси, лунички, бяла кожа. Често се наблюдават и фамилни случаи с малигнен меланом, като се онаследяват определени гени, които са податливи на мутации или липсват гените, възстановяващи оксидативните и мутагенни процеси в кожата. Наличие на близък роднина с малигнен меланом е сигнал за често профилактично посещение при опитен дерматолог.

Как се диагностицира меланомът?

Малигненият меланом на кожата се диагностицира сравнително лесно и бързо от опитните дерматолози. Диагностиката се прецезира чрез дерматоскопия, която е неинвазивен, неболезнен метод за потвърждаване или изключване наличието на малигнен меланом или немалигнени тумори на кожата.

Какво трябва да очаква пациента, ако бъде диагностициран с меланом, и какви изследвания са препоръчителни?


След поставяне на диагнозата малигнен меланом, се извършват хистологично изследване с цел определяне дебелината и митотичната активност на тумора, имунохистохимично изследване, изследване за BRAF мутации, допълнителни изследвания на кръвните показатели (напр. LDH), PET scan за детекция на далечни метастази. След това се прави стадиране на меланомната болест и се предприема стратегия за лечение.

Какви са възможностите за лечение при поставена диагноза „меланом“?

Възможностите за лечение зависят от стадия, в който се намира заболяването при поставянето на диагнозата. В колкото по-ранен стадий е заболяването, толкова по-успешно е лечението и с по-добра прогноза е заболяването.

Лечението се извършва от екип от специалисти – дерматолог, патолог, хирург, нуклеарен медик, лъчетерапевт, медицински онколог.

Лечението се определя от редица фактори като дебелина на тумора, разпространение, стадий на заболяването, наличие на определени генни мутации в туморните клетки и общото състояние на пациента.

То може да включва хирургично отстраняване на тумора, лъчетерапия, както и лекарствено лечение – таргетна терапия, имунотерапия, химиотерапия.

Хирургичното лечение е стандарт за лечение на меланомите в ранен стадий или е част от лечението при по-напредналите стадии. Съвременните изследвания са насочени към разработване на лекарства, които директно атакуват специфични мутации в меланомните клетки или подпомагат имунната система на организма да атакува меланома. И двата подхода – таргетни терапии и имунотерапии – доведоха до драматично подобрение в преживяемостта на пациентите с меланом през последното десетилетие.

Българските пациенти имат достъп до най-съвременните терапии, препоръчвани от водещи световни специалисти и организации в областта на меланом.