6 съвета за здравословен живот за Световния ден за борба с рака

WDC za blog posta.png

Повече от една трета от най-често срещаните ракови заболявания могат да бъдат предотвратени със здравословно поведение.

Съвет №1 Хранете се здравословно, бъдете физически активни и поддържайте здравословно тегло.

Всичко се свежда до вземане на здравословен избор и избягване на неща, за които е известно, че причиняват рак. Затлъстяването сега засяга 20% до 40% от подрастващите по света. Това е проблем, тъй като наднорменото тегло или затлъстяването е силно свързано с повишен риск от развитие на рак на червата, гърдата, матката, яйчниците, панкреаса, хранопровода, бъбреците и жлъчния мехур по-късно в живота. Провеждайте умерена физическа активност за поне 150 минути всяка седмица или правете енергична физическа активност за поне 75 минути всяка седмица.

Съвет №2 Ограничете количеството алкохол

Консумирането на алкохол е силно свързано с повишен риск от редица различни видове рак, включително рак на устата, фаринкса, ларинкса, хранопровода, червата, черния дроб и гърдата. Експертите препоръчват да ограничите броя на алкохолните напитки, които пиете до едно питие на ден за жените и две напитки на ден за мъжете.

Хората, които имат висок риск от ракови заболявания, обсъдени по-горе, трябва да говорят с лекарите си за ограничаване или дори избягване на алкохол, за да помогнат за намаляване на риска.

Съвет №3 Спрете да използвате тютюн.

Тютюнът причинява най-малко 22% от всички смъртни случаи от рак. За хората, които искат да спрат да употребяват тютюн, се предлагат различни лекарства и ресурси, като например консултации. Шансовете ви за успешно отказване са по-високи, ако използвате изчерпателен план, който включва стъпки като определяне на дата за отказване, разработване на стратегии за справяне със ситуации, които ви карат да искате да използвате тютюн и изграждане на система за подкрепа.

Съвет № 4 Защитете кожата си от UV лъчите

Прекомерното излагане на ултравиолетова (UV) радиация е основен рисков фактор за повечето видове рак на кожата. Важно е да избягвате солариумите или слънчевите лампи и да сведете до минимум времето, което прекарвате на слънце между 10:00 и 16:00 часа, когато слънчевите лъчи са най-интензивни. Трябва да изберете слънцезащитен крем с широк спектър, който предпазва както от UVA, така и от UVB радиация, водоустойчив е и има слънцезащитен фактор (SPF) от 30 или по-висок. Други видове слънцезащитни продукти могат да помогнат за предотвратяване на слънчево изгаряне, но те няма да предпазят от развитие на рак на кожата.

Съвет № 5 Внимавайте за качеството на въздуха, който дишате

Според Световната здравна организация околната среда допринася за около 19% от диагнозите рак. Важен екологичен рисков фактор за рак на белия дроб е замърсяването на въздуха. Бизнесът също може да бъде източник на рискови фактори за околната среда. Например, вдишването на азбест е свързано с рак на белия дроб и мезотелиом, както и с рак на ларинкса и яйчниците. За да намалите този риск, използвайте защитно оборудване за дишане, ако работите с азбест или други вещества, причиняващи рак.

Съвет № 6 Вземете предпазни мерки срещу вируси, причиняващи рак.

Хроничните инфекции причиняват около 16% от всички ракови заболявания в света. Няколко от най-често срещаните ракови заболявания са свързани с инфекции с вируси, причиняващи рак. Вирусът на хепатит В (HBV) е рисков фактор за рак на черния дроб, докато човешкият папиломен вирус (HPV) е рисков фактор за рак на маточната шийка, както и за някои видове рак на главата и шията. Има ваксини, които предпазват и от двата вируса. Можете също така да намалите риска от HPV инфекция, като ограничите броя на сексуалните си партньори, тъй като наличието на много партньори увеличава риска от HPV инфекция.

Изследователите продължават да изследват фактори, които могат да доведат до рак и какво могат да направят хората, за да намалят личния си риск. Въпреки че няма доказан начин за пълно предотвратяване на рак, изборът на здравословен живот е голяма стъпка към намаляване на риска.

#WoldCancerDay #CloseTheCareGap #cancercarebg #care #cancer #oncology #knowledge #share #support