Race for the Cure 2020 България събра 18 000 лв с дигитално бягане

Race for the Cure България събра 18 000 лв

Race for the Cure България събра 18 000 лв с дигитално бягане

Сумата ще бъде вложена в национална кампания за профилактика на рак на гърда

Българското издание на най-голямото благотворително спортно събитие за рак на гърда в Европа - Race for the Cure, събра 18 000 лв. Сумата надхвърля значително размера на миналогодишните дарения, когато София бяга паралелно с още 20 столици и събра над 2000 души с общ старт в Южен парк. За първи път в 40 годишната история на маратона той се проведе дигитално заради глобалната пандемия. Платформата raceforthecure.eu приобщи отбори и индивидуални състезатели с 5 км бягане, или 3 км ходене, като те сами избраха къде да си подарят движение – в кварталната градинка, в парка, на пътеката във фитнеса или в планината.

У нас каузата получи сърцатата подкрепа на обичани артисти като Ненчо Балабанов, Нели Рангелова, Иван Динев-Устата, Нели Петкова, Есил Дюран и Здрава Каменова. Освен родни звезди свои виртуални отбори сформираха участници от над 10 града в България, както и от чужбина. Най-многобройният тим бе съставен от 67 човека, което е рекорд за българското издание на Race for the Cure.

На прага на октомври, Световния месец за борба с рака на гърда, в платформата raceforthecure.eu протекоха 30 маратона с 300 000 участници от 22 държави, сред които Полша, Хърватия, Италия и Гърция. 

В Европа Race for the Cure се организира от Think Pink Europe, а в България розовата кауза става реалност чрез екипа на CancerCare.bg, член на европейската организация. Събраните средства ще бъдат вложени в Национална профилактична кампания за рак на гърда, която ще бъде проведена според всички изисквания и мерки на СЗО и РЗИ.