Коронавирус COVID-19: Какво трябва да знаят хората с рак

covid

16 март 2020 г. · Мери Дженифър Маркъм, доктор по медицина, FACP

Тази публикация се преглежда и актуализира всеки ден. За първи път е публикувана на 3 март.

Мери Дженифър Маркъм, доктор на медицинските науки, FACP, е временно изпълняващ длъжността началник на отдел по хематология и онкология на Университета на Флорида (УФ), доцент в Университетския колеж по медицина на УФ и асоцииран директор по медицинските въпроси в Центъра за раково здраве на УФ. Тя е специализирана в лечението на гинекологични ракови заболявания. Д-р Маркъм е председател на Комитета за комуникация с рака на ASCO. Следвайте я в Twitter на @DrMarkham.

Американското дружество по клинична онкология (ASCO) е наясно, че хората с рак и оцелелите от рак, особено тези с компрометирана имунна система, вероятно се притесняват от потенциалното въздействие на коронавирус върху тяхното здраве. Пациентите трябва да разговарят със своите онколози и здравни екипи, за да обсъдят възможностите им да се предпазят от инфекция.

 

  • Какво е коронавирус COVID-19?

Коронавирусната болест COVID-19 е респираторна болест, причинена от нов коронавирус, който за първи път е идентифициран при огнище в Ухан, Китай, през декември 2019 г.

Коронавирусите са голямо семейство от вируси, които могат да причинят леки заболявания, като обикновената настинка, до по-тежки заболявания, като тежък остър респираторен синдром (SARS) и респираторен синдром на Близкия изток (MERS). Тъй като новият коронавирус е свързан със асоциирания със SARS коронавирус (SARS-CoV), той е кръстен SARS-CoV-2.

Заболяването може да се разпространи от човек на човек, чрез малки капчици от носа или устата, които могат да се разпространят, когато човек кашля или киха. Друг човек може да хване COVID-19, като вдиша тези капчици или чрез докосване на  очите, носа или устата, след контакт със замърсени повърхности. Докато изследванията върху COVID-19 все още текат, основното схващане е, че болестта се разпространява главно чрез контакт с тези дихателни капчици, които се разпространяват във въздуха или замърсяват върху повърхности, до които всички се докосваме.

Симптомите от COVID-19 могат да бъдат леки до тежки и могат да включват температура, кашлица и задух. Други симптоми могат да включват мускулни болки, назална конгестия или хрема, болки в гърлото или диария. Някои хора, които са заразени обаче, може да не развият симптоми.

 

  • Какво мога да направя, за да избегна този коронавирус?

Понастоящем няма ваксина за предотвратяване на COVID-19.

Най-важният начин да се защитите е да избягвате излагането на COVID-19, когато е възможно. Следвайте указанията, издадени от центровете за контрол и профилактика на заболяванията или от Световната здравна организация (WHO) относно ограниченията на социалните  контакти,спазвайте инструкциите за изолация и дезинфекция, отложете планираните пътувания.

Друг начин да се защитите е да миете ръцете си често със сапун и вода за най-малко 20 секунди. Ако сапун и вода не са налични, използвайте дезинфектант за ръце, който съдържа най-малко 60% алкохол. Най-добрият начин да почистите ръцете си обаче е чрез сапун и вода.

Освен да миете ръцете си често, важно е:

  • Да избягвайте да докосвате очите, носа и устата.
  • Ако трябва да кашляте или кихате, използвайте кърпички,които след това да изхвърлите. Важно е да кашляйте или кихайте в лакътя, а не в ръката.
  • Избягвайте тесен контакт с болни и възрастни хора.
  • Почиствайте често докосвани предмети и повърхности с домакински почистващ спрей или кърпички. Тези повърхности и предмети включват дръжки, плотове, тоалетни, клавиатури, таблети, телефони и други.

Носенето на маска за лице може да предотврати разпространението на болестта към хората около вас.

 

  • Има ли специални предпазни мерки, които хората с рак трябва да предприемат?

Хората с рак, хората, които са на активно лечение на рак, по-възрастни пациенти и хора с други сериозни хронични заболявания, като белодробни заболявания, диабет или сърдечни заболявания, могат да бъдат изложени на по-висок риск за по-тежката форма на COVID-19. Същите правила важат за хората с рак, както и за тези без рак: Не забравяйте добре да миете ръцете си и да ги миете често. Избягвайте да докосвате лицето си и избягвайте тесен контакт с хора, които са болни.

Хората, които са изложени на по-висок риск да се разболеят от COVID-19, трябва да избягват несъществени пътувания през това време на огнище на COVID-19. Избягването на тълпите също може да помогне за намаляване на експозицията на вируса. Ако в местната ви общност има огнище, останете вкъщи колкото е възможно повече. Не забравяйте да симосигурите достатъчно основни лекарства.

Не забравяйте да си правите противогрипна ваксина всяка година, за да намалите риска от боледуване. Не забравяйте, че все още е сезонът на грипа.

 

  • Какво трябва да направя, ако мисля, че може да имам този коронавирус?

Свържете се с Вашия личен лекар, ако имате температура и други симптоми на респираторно заболяване, като кашлица и задух, особено ако някое от тези две състояния се отнася за Вас:

  • Вие сте били в близък контакт с човек, за който се знае, че има COVID-19.
  • Живеете в или наскоро сте пътували до район, за който се знае, че има огнище на болестта.
  • Обадете се преди да посетите вашия медицински специалист или спешното отделение и да им уведомите, че смятате, че може да имате COVID-19. Вашият медицински специалист ще работи с държавните здравни служби и местните здравни власти, за да разбере дали трябва да се тествате за SARS-CoV-2.
  • Да останеш у дома, когато си болен, е най-добрият начин да предотвратиш предаването на новия коронавирус и други респираторни вируси, като грип, на други хора.
  • Ако получавате лечение на рак, което потиска имунната система и развивате треска и респираторни симптоми, обадете се на онколога си, както обикновено, ако развиете треска по време на лечението. Не забравяйте да следвате техните указания кога да влезете в офиса или болницата и кога е по-безопасно да останете вкъщи.

И отново, не забравяйте да миете ръцете си често.

 

  • Къде мога да получа най-новата информация за COVID-19?

Актуалността на най-новата информация за огнището на COVID-19 е важно. Нашите местни и държавни здравни отдели ще имат постоянна информация за това дали болестта е диагностицирана във вашата община.

 

 

Преведено и редактирано от д-р Надя Борисова.

Reprinted/adapted with permission. © 20xx American Society of Clinical Oncology. All rights reserved.

Адаптирани с разрешението на Американската Асоциация на Онколозите (ASCO). Всички права запазени.