В основата на ранното откриване на рака на маточната шийка лежат редовните профилактични гинекологични прегледи на всяка жена, започнала да води полов живот

gg

Чл. кор. проф. д-р Григор Горчев е доктор на медицинските науки с три специалности – „Акушерство и гинекология“, „Онкология“ и „Хирургия. Възпитаник е на Медицински Университет - Плевен. През 2012 г. въвежда за първи път в България напълно неинвазивното лечение на солидни тумори с високоинтензивен фокусиран ултразвук (HIFU). Извършва първата в България лапароскопски асистирана разширена вагинална хистеректомия на пациентка с диагноза рак на маточната шийка през 2004 г., с което България се нарежда сред водещите страни, прилагащи съвременни методи на оперативно лечение на този вид заболявания. Също така, за първи път оперира пациентка със същото заболяване, извършвайки лапароскопска оперативна интервенция със запазване на детеродните й функции с цел забременяване ин витро. Извършва първата в Източна Европа роботизирана радикална хистеректомия с лимфна дисекция на пациентка с диагноза рак на маточната шийка.

Днес Проф. Горчев споделя пред CancerCare.bg за заболяването рак на шийката на матката, какви са рисковите фактори, методите за диагностика и превенция.

 

 - Проф. Горчев, какво представлява ракът на маточната шийка?

 - В световен мащаб, след карцинома на млечната жлеза, ракът на маточната шийка е второто по честота злокачествено заболяване сред жените и в същността си представлява неконтролируемо делене на увредени клетки в областта на най-долната част на матката – маточната шийка. Заболяването е предизвикателство за акушер-гинекологичната и онкологична общност в България, тъй като през последните години трайно нарастват, както броят на новодиагностицираните случаи, така и смъртността от рак на маточната шийка.

 

 - Какви са рисковите фактори за развитие на това заболяване?

 - Доказано е, че основната причина за рак на маточната шийка е инфекция с т.нар. високорискови или онкогенни типове на човешкия папиломен вирус (HPV), като в около 3/4 от случаите те са тип 16 и 18. Заразяването с HPV е основно по полов път. Макар и по-рядко, някои генетични и имунни фактори, фактори от околната среда и вредни навици като тютюнопушенето могат да са предпоставка за развитие на заболяването.

 

 - В каква възраст най-често заболяват пациентките?

 - Докато преди най-високият пик на заболеваемостта беше при жени на възраст между 40 и 50 години, то през последните години у нас се наблюдава една неблагоприятна тенденция – на все по-млади жени, дори под 30 годишна възраст, се поставя диагнозата инвазивен рак на маточната шийка. Друга тревожна статистика, както споменах, е, че освен снижаване на възрастовия праг, успоредно се установяват и нарастване не само на честотата на нови случаи, но и на смъртността от заболяването.

 

 - Какви са най – честите симптоми?

 - Началото на заболяването е асимптомно. Това означава, че няма ранни симптоми, а първите такива са вече късни симптоми. Те включват кървене извън менструация, както и кървене при полов акт или след менопаузата. Други симптоми са необичайно вагинално течение, болка и тежест в тазовата област, болка по време на полов акт, микционни смущения, запек. Изобщо картината на напредналия рак на маточната шийка може да е много разнообразна, докато предраковите лезии и ранните стадии са „скрити“.

 

 - По какъв начин се поставя диагнозата?

 - Точно поради липсата на ранни симптоми откриването на предраковите и ранните инвазивни форми на рака на маточната шийка е изключително важно, за да има възможност да се постигне излекуване. Те могат да се установят единствено от абнормни цитологични, вирусологични и колпоскопски изследвания, които да алармират акушер-гинеколога за сериозен подлежащ проблем. Следваща стъпка е биопсията и хистологичното доказване на заболяването. В основата на ранното откриване на рака на маточната шийка лежат редовните профилактични гинекологични прегледи, т.е. ежегоден цитологичен контрол на всяка жена, започнала да води полов живот. Конкретно относно диагностиката на онкогенните типове HPV в доболничната и болничната помощ в България се предлагат тестове, които също са в помощ на специалистите.

 

 - Съществува ли вариант за превенция на заболяването?

 - Профилактиката е от изключителна важност в борбата с карцинома на маточната шийка, тъй като ни помага в диагностиката още на предраковите форми, които са напълно лечими. Заболяването може да бъде открито с един прост тест, наречен цитонамазка, който тест обаче изисква прецизност и квалификация. Но ефективната профилактика е трудна и двупосочна - изисква не само ефективен скрининг, но и ефективна здравна просвета и достатъчни познания на жените за рисковите фактори и превенцията им. Да, съществува и програма за ваксиниране на момичета, навършили 12-годишна възраст, които още не са водили полов живот, т.е. още не са се „срещали“ с вируса, като ваксината е насочена срещу онкогенните му типове.

 

 - Препоръчвате ли прилагането на ваксина срещу Човешки Папилома Вирус (ЧПВ) като метод за превенция срещу Рак на маточната шийка и други ЧПВ – свързани болести?

 - Не може да се отрече, че има смисъл в програмата за ваксиниране, но не е минало достатъчно време, за да могат да се направят пълен анализ и категорични изводи относно ползата от ваксинирането. Смятам, че е редно да се изчакат още няколко години, за да можем да оценим изцяло ефекта. Все пак и СЗО, както и медицинските дружества от над 70 страни проучват данните във връзка с ефективността на тази програма, така че скоро очакваме и тяхното заключение. 

 

Благодарим Ви за интервюто, проф. Горчев! 

Автор: Д-р Жанет Райчева