Ваксина намалява честотата на рак на маточната шийка с почти 90%

Рак на маточната шийка.png

След десетилетия на изследвания, Обединеното кралство въведе програма за ваксина срещу човешки папиломен вирус (HPV) за тийнейджърки през 2008 г. Сега, за първи път, проучване (финансирано от Cancer Research UK) показа, че програмата за ваксина срещу HPV в Обединеното кралство работи и ще спасява животи.

В първото по рода си проучване е доказано, че ваксината драстично намалява честотата на рак на маточната шийка с почти 90% при жени на 20-годишна възраст, на които е била предложена на възраст от 12 до 13 години.

"Резултати като този показват силата на науката", казва Мишел Мичъл, главен изпълнителен директор на Cancer Research UK.

Проучването, публикувано в The Lancet, показва потенциала за HPV ваксинация в комбинация със скрининг за рак на маточната шийка за намаляване на рака на маточната шийка до точката, в която почти никой не го развива.

Изследователите са базирани в King’s College London и Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA) и Националната служба за регистрация и анализ на рака (NCRAS), управлявана от NHS Digital. Заедно те изчислиха, че програмата за ваксинация срещу HPV предотврати около 450 случая на рак на маточната шийка и около 17 200 случая на предракови състояния за период от 11 години.

„Исторически момент е да видим първото проучване, което показва, че ваксината срещу HPV има и ще продължи да защитава хиляди жени от развитие на рак на маточната шийка“, казва Мишел Мичъл.

„Cancer Research UK финансира изследвания в тази област от много години и ние с нетърпение очакваме тези резултати от въвеждането на програмата за ваксинация. Около 850 жени умират от рак на маточната шийка всяка година в Обединеното кралство, така че имаме шанса да спасим много животи."

Почти всички видове рак на маточната шийка са причинени от HPV – връзка, която беше доказана преди повече от 20 години от учени от Cancer Research UK, отменяйки предишни проучвания, които подценяваха връзката. HPV ваксината предпазва от основните щамове на вируса, причиняващи рак: HPV 16 и HPV 18. Защитата на хората срещу инфекцията помага за предотвратяване на необичайни промени в клетките на шийката на матката, което от своя страна води до по-малко случаи на рак на маточната шийка.

Предишни резултати потвърдиха, че ваксинацията срещу HPV е ефективна за предотвратяване на HPV инфекция, генитални брадавици и високостепенни предракови клетъчни промени в шийката на матката. Но тъй като ваксината беше въведена едва през 2000-те, доскоро не беше възможно да се каже, че ваксината намалява самите случаи на рак на маточната шийка – крайната цел на програмата за ваксинация. Едно проучване, идващо от изследване, проведено в Швеция, установи, че ваксинацията срещу HPV е отговорна за 63% намаляване на заболеваемостта от рак на маточната шийка. Това проучване е първото по рода си, което се фокусира върху програмата за ваксинация на Обединеното кралство и първото, което анализира ефективността на бивалентната ваксина срещу рак на маточната шийка. Екипът разглежда всички видове рак на маточната шийка, диагностицирани в Англия при жени на възраст от 20 до 64 годишна възраст между януари 2006 г. и юни 2019 г. Резултатите изглеждат изключително обещаващи. Ваксината намалява заболеваемостта от рак на маточната шийка с 34% при тези, които са я получили на възраст от 16 до 18 години, с 62% на възраст от 14 до 16 години и с 90% при тези, които са били ваксинирани на възраст от 12 до 13 години. Очакваме тези резултати също да бъдат отразени в други нации в Обединеното кралство.

Ваксината е най-ефективна, когато се прилага на възраст между 11 и 13 години, когато е по-малко вероятно някой да е бил изложен на HPV.

Различни видове HPV ваксина:

Има различни форми на HPV ваксината, които предпазват от различни HPV щамове:

  • Четиривалентна ваксина (Gardasil): Защитава отново 4 вида HPV – HPV 16 и 18, които заедно причиняват около 7 от 10 случая на рак на маточната шийка в Обединеното кралство, и HPV 6 и 11, които причиняват повечето генитални брадавици. Това е ваксината, налична в Обединеното кралство за всички деца на възраст от 11 до 13 години и е ваксината, използвана в това проучване.
  • Двувалентна ваксина (Cervarix): Предпазва от HPV 16 и 18, има еквивалентни свойства за предотвратяване на рак като четиривалентната ваксина.
  • Невалентна ваксина: (Gardasil 9): Предпазва от 9 типа HPV, включително типове 31, 33, 45, 52 и 58, както и HPV типове, споменати по-горе.

От 2008 г. на момичета на възраст от 11 до 13 години във Великобритания се предлага ваксината, а от септември 2019 г. момчета на същата възраст също могат да я получат. Всеки, който е пропуснал своята ваксина, може да я поиска чрез NHS до 25-годишна възраст.

Професор Питър Сасиени, водещ автор от Кралския колеж в Лондон, казва: „Беше невероятно да се види въздействието на ваксинацията срещу HPV и сега можем да докажем, че е предотвратила стотици жени да развият рак в Англия. От много години знаем, че ваксинацията срещу HPV е много ефективна за предотвратяване на определени щамове на вируса, но да се види ефекта от ваксината в реалния живот е наистина възнаграждаващ.

„Ако приемем, че повечето хора продължават да получават ваксината срещу HPV и да се подлагат на скрининг, ракът на маточната шийка ще се превърне в рядко заболяване. Тази година вече видяхме силата на ваксините в овладяването на пандемията от COVID-19. Тези данни показват, че ваксинацията действа за предотвратяване на някои видове рак.

Вирусът е свързан и с други видове рак, включително рак на вагината, вулвата, ануса, пениса и някои видове рак на главата и шията.

Д-р Ванеса Салиба, консултант епидемиолог за UKHSA, каза: „Тези забележителни открития потвърждават, че ваксината срещу HPV спасява животи, като драстично намалява процента на рак на маточната шийка сред жените. Това ни напомня, че ваксините са един от най-важните инструменти, с които разполагаме, за да ни помогне да живеем по-дълго и по-здравословно."

Източник