КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА РАКА НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО?

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА РАКА НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО?

Колоректалният карцином или ракът на дебелото черво представлява злокачествен тумор, произхождащ от стената на дебелото черво. Той е най-често срещаният рак на органите на храносмилателния тракт. Заболяването традиционно засяга мъже и жени на възраст между 40 и 60 години. Колоректалният рак може да се образува както в колона (дебелото черво), така и в ректума.

 

Голяма част от злокачествените образувания на дебелото черво са тумори, наречени  аденокарциноми, които представляват клетки от вътрешната страната на колона и ректума. Макар и по-рядко, се срещат и други злокачествени тумори, като карциноиден тумор, гастроинтестинален стромален тумор (ГИСТ), дребноклетъчен карцином и лимфом.

 

Колоректалният рак е втори по честота в България след белодробния рак при мъжете и рака на гърдата при жените. 

 

Има ли рискови фактори за появата на колоректалния карцином и какви са те?

Един от основните рискови фактори за рака на дебелото черво е генетичното  предразположение, което се среща няколко пъти по-често в семействата на болни от колоректален карцином.

 

Обичайно пациентите са предразположени към образуването на аденоми  (аденоматозни полипи), които не са злокачествени образувания, но могат да се развият като такива с времето. Премахването им може да предотврати по-нататъшното им развитие в колоректален карцином, което определя съществената роля на редовните скринингови изследвания.

 

Възрастта също е рисков фактор, който не бива да се подценява. Независимо, че този вид рак може да се развие и при млади хора, близо 90% от случаите се наблюдават при пациенти над 50 години.

 

Полът също може да бъде рисков фактор, тъй като мъжете са с по-висок риск да заболеят от колоректарен карцином, отколкото жените.

 

Предразположени към това заболяване са и хората с възпалителни болести на червата, като улцерозен колит или болест на Крон. Жените с диагноза рак на яйчниците или матката също са с по-висок риск от развитие на рак на дебелото черво.

 

Някои от рисковите фактори са свързани с начина на живот, липсата на двигателна активност, консумирането на алкохол, червено месо, колбаси или мазни храни. Тютюнопушенето също е от значение.

 

Кои са най-често срещаните симптоми на заболяването и кога се проявяват?

Ранните етапи на болестта не са обвързани с конкретни симптоми и пациентите се чувстват добре. С разрастването на тумора, в зависимост от това в кой колон на дебелото черво се развива, се наблюдават различни признаци. Ако заболяването се развива в десния колон, се появяват анемия, отпадналост, колики и болки в корема. При злокачествен тумор в десния колон се наблюдават продължителни коликообразни болки в корема, нарушена де007Aфекация, наличие на кръв и слуз при дефекация, отслабване, умора и повишена температура.

 

В късните етапи на заболяването туморът се разпространява чрез лимфния поток и попада в регионалните, а по-късно и в отдалечените лимфни възли. Това води до разрастване на болестта и метастазиране в отдалечени органи като черен дроб, бели дробове, кости и главен мозък.

 

Как се диагностицира заболяването?

Диагностицирането на колоректалния карцином в ранните етапи на болестта дава възможност за по-добра прогноза за лечението му. Скринигът е ключов в случаите, когато има фамилна обремененост или са налице рискови фактори за развитие на заболяването.

 

Едно от основните изследвания за откриване на рак на дебелото черво е колоноскопията, която позволява да се огледа отвътре целият ректум и колон. По този начин се откриват полипи или ракови образувания. По време на процедурата може да се отстрани полип или друга тъкан, която да бъде изследвана в лаборатория.

 

При пациенти, които не могат да бъдат поставени под пълна упойка, се прави  иригография - рентгеново изследване. Друга възможност е компютърно-томографската (КT или КAT) колонография.

 

Сред другите изследвания, които могат да бъдат направени, за да се постави диагноза рак на дебелото черво, са: фекален тест за скрито кървене, фекален имунохимичен тест, фекален ДНК-тест и флексибилна сигмоидоскопия.

 

Лекува ли се колоректалният карцином и как?

Лечението на рака на дебелото черво е индивидуално и зависи от различни фактори като типа карцином, неговия стадий на развитие, възможните нежелани странични реакции, както и общото състояние на пациента. Важно е изборът на различни възможности за лечение да бъде консултиран с лекуващия лекар, за да може пациентът да е наясно с предстоящото лечение и терапия.

 

Най-честият метод за лечение на рак на дебелото черво е оперативният, който цели да се отстранят туморът и заобикалящата го тъкан, част от здравото черво и заобикалящите лимфни възли.

 

Оперативното лечение може да се приложи и чрез лапароскопска хирургия, ако конкретният случай позволява това. Това е значително по-щадящ метод, при който се правят няколко отвора през коремната стена, докато пациентът е под упойка. Лапароскопията е също толкова ефективна, колкото и конвенционалната хирургия, но времето за възстановяване на пациента е по-кратко, спрямо стандартната отворена операция.

 

При пациентите с ректален рак се прави колостомия или извеждане на колостома, което представлява оперативно създаден отвор, чрез който се свързва колонът с коремната стена, за да се изведат от тялото отпадните продукти на храносмилателната система. Те се събират в специално прикрепена торбичка. Понякога колостомията е временна, докато трае лечението на ректума, но може да остане и за постоянно. Съвременните оперативни техники и използването на химио и лъчетерпия предоперативно могат да предотвранят прилагането на колостомия.

 

*Материалът е създаден с подкрепата на Амджен

 

 

Източници:

  • https://www.amgen.bg/resources/crew-of-blood.html
  • https://www.cancercare.bg/vidove-tumori/kartsinom-na-debelo-chervo