Рак на простата - рискови фактори, симптоми, лечение

Rak na prostata - riskovi faktori, simptomi, lechenie

Ракът на простатата е едно от най-често срещаните ракови заболявания при мъжете. Най-често срещаният е аденокарциномът (т.е. раково заболяване, започващо в клетките, които произвеждат и отделят слуз и други течности). Често ракът на простата в начална фаза няма никакви симптоми. Ракът на простатата в напреднал стадий може да причини по-често уриниране при мъжете или да намали силата на струята, но тези симптоми могат да бъдат причинени също така и от доброкачествени заболявания на простатната жлеза.

Обикновено ракът на простатата се развива много бавно. Повечето мъже с този вид рак са над 65 години и не умират от заболяването. Откриването и лекуването на рака на простатата преди появата на симптомите може да не доведе до подобрение в здравето ви или продължителността на живота ви. Говорете с лекаря си за риска от рак на простатата при и дали имате нужда от скринингов тест. При мъже над 50-годишна възраст се препоръчва годишно тестване на нивата в кръвта на ПСА/PSA (простата-специфичен антиген).  Нормалните стойности на ПСА/PSA в кръвта е до 4 ng/ml.  Повишените стойности не означават непременно наличие на рак. По-високи стойности се отчитат и при мъже с възпалителни заболявания на простатата (простатит) или след инвазивни манипулации на простатата или пикочния мехур (напр. цистоскопия).  Други фактори, които могат да повлияят резултатите от теста са: скорошна еякулация, дигитално ректално изследване, трансректален ултразвук, травма от колоездене или каране на мотоциклет.  При леко завишени стойности на ПСА се препоръчва повторното му извършване след 3-6 месеца. Ако стойностите са трайно увеличени, ще ви бъде препоръчано извършването на биопсия. 12-точковата биопсия е златен стандарт в диагностиката на рак на простатата.

Ако сте мъж над 55-годишна възраст с проява на някои от следните симптоми: често уриниране, трудно започване на уринирането, усещане за непълно изпразване на пикочния мехур, инцидентно повишена стомашна киселинност, проблеми с ерекцията, или инцидентна поява на кръв в семенната течност, редно е да потърсите консултация с уролог.

При установяване на онкологично заболяване се изготвя терапевтична стратегия от мултидисциплинарен екип, в който са включени хирурзи, медицински онколози, лъчетерапевти и др. специалисти.

При пациенти с локален рак в ранен стадий първоначално може да се препоръча активно наблюдение. При активното наблюдение лекарят следи тумора и неговия развитие въз основа на строг график на прегледи. При всеки преглед се провежда набор от тестове. Целта е, ако заболяването прогресира, да се премине към другите възможности за лечение. Активното наблюдение е терапевтичен подход при лечение на локален рак на простатата с нисък резултат по скалата Глийсън. Ако имате локален напреднал рак на простатата, друг подход за лечение ще Ви бъде препоръчан. При „изчакване под наблюдение“ лекарят насрочва редовни посещения за наблюдение на Вашето здраве и  препоръчва по-нататъшно лечение при проява на симптоми. Това лечение обикновено се назначава, когато не сте подходящи за радикална простатектомия, лъчева или хормонална терапия. Това може да е свързано с възрастта Ви или с други медицински състояния, които правят тези лечения опасни за Вас. Този избор не трябва да се разглежда като резервен вариант: точно обратното, той често срещан и по-специално при пациенти със слабо агресивно заболяване, което е потенциално индолентно и с нисък риск. Този подход може да се избере и при пациенти, особено по-възрастни, които имат едновременно сериозни заболявания и неблагоприятна прогноза. От друга страна възможностите за активни лечения са разнообразни и включват техническа хирургическа операция, лъчева терапия, хормонална терапия, химиотерапия и  други нови терапии, имайки предвид, че изследванията в тази област никога не спират.

Възможно е и провеждането на оперативно лечение. Операцията се нарича радикална простатектомия и включва отстраняване на простатата, семенните мехурчета и лимфните възли в областите около простатата и таза. Лимфните възли са малки жлези, чиято функция е да филтрират течности и протеини,  налични в лимфните съдове. Отстраняването на лимфните възли се извършва с цел гарантиране на пълното премахване на тумора и по-точно стадиране на заболяването. Обикновено операцията се извършва под „локална анестезия“, т.е. чрез инжектиране на малка доза анестетик на нивото на гръбнака (обикновено едновременно със седация) или обща анестезия. Най-значимите нежелани реакции  могат да бъдат еректилна дисфункция, а именно намаляване или липсата на ерекция, както и уринарна инконтиненция.  Рехабилитацията играе съществена роля при намаляването на инконтиненцията и, когато е възможно, трябва да започне преди операцията. 30-45 дни след операцията специалистът ще провери стойностите на ПСА/PSA, за да се увери, че нивото е в нормата. Ако тези нива са се повишили, специалистът ще разгледа новите данни и ще прецени всякакво възможно възобновяване на тумора.

Хормоналната терапия е лечение на рак, при което се забавя или спира растежа на рак, използващ хормони за растеж. Хормоналната терапия се нарича също и хормонално лечение или ендокринна терапия. Тя се използва за: лечение на рак, като може да намали шанса от рецидив на или да спре или да намали растежа му. Хормоналната терапия може да се използва за облекчаване или предотвратяване на симптомите при мъжете с рак на простатата, които не са в подходящи за операция или лъчева терапия. В случай, че заболяването не се повлиява от хормоналната терапия е редно започването на системна химиотерапия.

Откриването на заболяването в ранен стадий води до добър контрол при терапирането, забавяне развитието на далечни метастази и по-добро качество на живот.

 

С подкрепата на Janssen