8 Неща, които трябва да знаете преди първата химиотерапия

8неща

Ако ви предстои да преминете лечение с химиотерапия, със сигурност имате много въпроси, а вероятно и страхове, които бихте желали да обсъдите.  Вашият онколог ще ви даде подробно разяснение относно медикаментите, с които ще бъдете лекувани и потенциалните странични ефекти, както и колко често ще ви се прилага. Ще ви предоставим различни съвети, така че да можем да отговорим на някои от въпросите, които си задавате, когато сте вкъщи.

В следващите няколко реда ще прочетете препоръки,  които целят да ви осигурят възможно най-добрия комфорт по време на инфузиите с химиотерапия, както и да превентират проблеми и усложнения в хода на лечението.

1. Хранете се леко и бъдете добре хидратирани

Два-три часа преди самата инфузия хапнете нещо леко и подбирайте храни, богати на фибри. Химиотерапевтичните медикаменти забавят процеса на храносмилане, така че с каквото и да се храните, вероятно ще престои по-дълго време в храносмилателната ви система. Лекарствата, които ви се прилагат, за да намалят чувството за гадене и повръщане могат да доведат също до констипация (запек), поради този факт е важно да бъдете добре хидратирани. Приемът на храни, богати на фибри стимулира чревната перисталтика.

Пиенето на повече вода или спортни напитки (избягвайте кофеина) имат добър ефект върху електролитния ви баланс. Хидратацията е важна за организма за неговото справяне и освобождаване от химиотерапевтичните агенти.

2. Кръвни тестове преди химиотерапия

Преди провеждането на всеки курс химиотерапия ще ви се проведе кръвно изследване, наречено ПКК (пълна кръвна картина). Пълната кръвна картина предоставя информация за количеството кръвни клетки, които костният мозък е произвел, които ще бъдат повлияни от химиолечението.

Вашите червени кръвни клетки (еритроцити) и хемоглобин се изследват, за да се определи дали нямате анемия. Това може да доведе до чувство на умора и проблеми с концентрацията.

Изследва се и количеството на белите кръвни клетки (левкоцитите) и техният подвид – неутрофили. Ако неутрофилите са с по-нисък брой, състоянието се нарича „неутропения“ , които повишава риска от развитие на инфекции. При някои схеми на химиотерапия вашият онколог може да прецени да ви приложи растежен фактор, който да повиши броя на белите кръвни клетки в тялото ви.

Нивата на тромбоцитите също могат да се понижат, в следствие на приложената химиотерапия;  състоянието се нарича  „тромбоцитопения“. В тези случаи се повишава риска от синини и кървене.

В зависимост от резултатите от кръвните изследвания вашият онколог може да ви посъветва да се отложи съответния курс химиотерапия или да ви предложи лечение, което да нормализира стойностите на кръвните показатели.

Попитайте вашия лекар или медицинската сестра за информация относно кръвните си показатели, поискайте копие, за да можете да проследите динамиката в стойностите им.

3. Задавайте въпроси относно всяко лекарство

Всяка инфузия (всяко вливане) химиотерапия представлява различна комбинация от медикаменти. Някои са самите противотуморни препарати, други са средства за справяне с нежеланите реакции. Попитайте за вашите лекарства, а именон:

 

  • Какво е това лекарство?
  • Какви нежелани реакции може да имам след това?
  • Как ще се чувствам след вливането на този медикамент?
  • Как да се справя с това?
  • Към кого да се обърна, ако имам проблем със страничните ефекти?
  • Как това помага за да бъде премахнат рака?


4. Медикация след химиотерапия

Ако сте получили рецепта за лекарства, които да приемате след химиотерапия, бъдет е сигурни, че правилно сте разбрали указанията как да ги приемате.

Лекарствата, които повлияват гаденето и повръщането са различни видове. Някои от тях се прилагат рутинно по схема, за да предотвратят чувството на гадене. Тези лекарства трябва да се приемат преди появата на самото чувство на гадене, за да бъдат максимално ефективни.

Други антиеметични средства са използват като терапия при необходимост, т.е. само ако чувството на гадене е много силно или вече сте имали повръщане.

5. Хидратация чрез прием на течности

Химиотерапията води до дехидратация на тъканите в човешкото тяло, тъй като проникват до всяка клетка. След всяка инфузия приемайте по 250мл вода на всеки час докато не си легнете за сън. Избягвайте кофеина, тъй като също дехидратира (има диуретичен ефект) и може да ви накара да се чувствате по-зле.

Друга полза на обилният прием на течности е, че по този начин по-бързо ще се освободите от вредните остатъчни ефекти от химиотерапията и по-скоро ще се почувствате по-добре.

В редки случаи, когато имате установено бъбречно  заболяване или сърдечна недостатъчност, приемът на много течности може да има негативен ефект. Поговорете с лекуващия ви онколог какво количество дневно е подходящо за вас.

6. Помислете за партньор, който да ви придружава по време на вливанията и да ви подкрепя по време на лечението

Има хора, които планират да шофират сами до клиниката, в случай, че първата им инфузия премине добре.  Има обаче много ползи за вас и здравето ви да не преминавате сами през процеса на лечение;  предложете на приятел или член на семейството да ви закара, да ви прави компания по време на инфузиите, да записва, когато е необходимо и да ви помага, когато имате въпроси.

Има много информация, която трябва да асимилирате пре всяко постъпване и компанията на приятел увеличава шансовете, че няма да пропуснете нищо. Понякога човекът до вас може да установи проявата на нежелана реакция преди вие сами да я усетите.

Емоционалната подкрепа, която получавате от вашия близък човек по време на лечението също не бива да бъде подценявана.  Дори и двамата да четете книга в момента, да гледате филм или просто не говорите, присъствието на другия човек успокоява духа и подобрява настроението. В днешното забързано ежедневие често пъти нямаме време да седнем и да поговорим с приятел. Времето по време на химиотерапия може да бъде използвано и за това.

7. Следете за нежелани реакции в хода на лечението

Ако имате нежелани реакции от химиотерапията, които ви безпокоят, като гадене, повръщане, обрив, подуване, оток, необичайна болка на инжекционното място, напишете всичко това. Вашият лекар трябва да знае колко често имате подобни симптоми, колко силни са и по какъв начин се справяте с тях. Ако имате бележки, когато посещавате лекаря си, по-лесно ще можете да обясните ситуацията с вашето здравословно състояние.

8. Дайте си време за възстановяване, не отричайте умората

Денят след първия курс химиотерапия може да се чувствате много уморени.  Отделете си този ден за почивка, тъй  като това е естествена реакция на организма в следствие на химиотерапията и да започне да се възстановява. Не забравяйте, че химиотерапията афектира всяка клетка в тялото.  Бъдете добре хидратирани. Пийте обилно количество вода или сок.

Не забравяйте, че по-голямата част от тези странични реакции са временни, скоро ще отминат и ще се почувствате по-добре.

 

Източник: линк