йога

ЙОГА

Съществуват няколко типа йога, но всеки един от тях цели отпускане чрез дихателни упражнения, различни пози на тялото и техники за релаксация.

Накратко

  • Йогата работа чрез дишане - пранаяма (pranayama)
  • Подобрява силата и гъвкавостта на тялото чрез серии от пози – асанас (asanas)
  • Йогата използва медитация, за да подпомогне процеса на дълбока релаксация

 

Какво е йога?

Йога е древна форма на упражнения за тялото и ума.  Цели подобряване на силата, гъвкавостта и дишането чрез различни позиции и движения на тялото. Представлява цялостна философия за тялото, датираща от преди повече от 5000 години в Индия.

Йогата се стреми да създаде хармония между ума, тялото и духа,  да помогне да се почувствате по-спокойни. Широко разпространено твърдение е, че е начин за опазване на здравето и превенция развитието на заболявания.

Съществуват около 80 основни пози, които могат да бъдат изпълнявани в изправена стояща позиция, седяща или лежаща. Има няколко различни стила на йога, включващи: Хатха (Hatha),  лайенгър (lyengar) и Ащанга (Ashtanga).

Някои форми на йога са по-фокусирани върху мускулния тонус, други са по – деликатни и съсредоточени върху медитацията и дишането.

Преподавателите по йога твърдят, че йога позите :

  • Стимулират нервната система
  • Правят мускулите и ставите по-гъвкави
  • Успокояват ума и тялото

 

Защо хора, диагностицирани с онкологично заболяване практикуват йога?

Както повечето допълнителни терапии, основна причина защо пациентите практикуват йога, е просто, защото това ги кара да се чувстват добре.

Йога преподавателите са медиаторите по естествен път да помогнат на пациентите да се справят със стреса, тревожността и депресията. Накратко казано, подпомага подобряване на настроението и благоденствието. Някои пациенти с рак споделят, че йогата помага да успокоят ума си, за да могат да се справят с болестта и лечението. Други казват, че помага за редуцирането на страничните ефекти като болка, умора, проблеми със съня и депресията.

Понякога йога помага за по-лесно и по-бързо възстановяване след онкологична операция.

 

Какво включва?

Йога сесия обикновено трае между 60-90 минути. Можете да посещавате, както групови занимания, така и индивидуални часове. Какво включва зависи от стила йога, който се практикува. Но повечето пъти се правят серия от различни пози и дихателни упражнения, които завършват с време за релаксация. Носете комфортно облекло, с което ще ви бъде удобно да се движите и разтягате. Също така, е хубаво да имате и йога постелка, която да не позволява подхлъзване по повърхността на пода. Тя се предоставя или от преподавателя или си взимате ваша лична.

Редно е да практикувате йога упражнения вкъщи едва след като сте научили правилния и безопасен начин за изпълнението на позите. Ако не ги изпълнявате правилно има риск да се нараните.

 

Странични ефекти и предпазни мерки

Обикновено, йогата е безопасна, ако я практикувате правилно под инструкциите от квалифициран инструктор. Инструкторите често пъти дават следните съвети:

  • Упражнявайте йога поне два часа след хранене;
  • Не практикувайте йога сами у дома, ако преди това не сте били обучени от квалифициран йога инструктор;
  • Преди да започнете тренировка, споделете с инструктора си, ако страдате от някакво заболяване вкл. проблеми с гърба или ставите;
  • Спрете и информирайте учителя си, ако някоя поза ви причинява болка;
  • Никога не пробвайте сложни пози като стойка на глава или на рамене, ако преди това не ви е било обяснено от квалифициран треньор как да я изпълните;
  • Бременни жени или жени по време на менструация не трябва да изпълняват определени пози (вашият йога инструктор ще ви обясни кои са те)
  • Пийте повече вода след всеки час по йога.

 

Проучвания, свързани с влиянието на йогата при онкоболни пациенти

Не съществуват научни данни, че йогата може да превантира или лекува някой вид рак. Но някои проучвания предполагат, че йогата има добро действие при справяне със симптомите и страничните ефекти по време на лечението. През м.март 2010г. е публикуван анализ на проучвания на онкоболни пациенти, практикуващи йога. Анализът обхваща десет проучвания. Установено е, че йогата помага за редуциране на тревожността, депресията, умората и стреса при някои пациенти. Също така, подобрява съня, настроението и състоянието на духа. Авторите на проучването твърдят, че като цяло йогата може да се асоциира с позитивни ефекти на психологическо ниво при хора с онкологично заболяване. И все пак, резултатите не трябва да бъдат грешно интерпретирани, тъй като имат своите различия и слабости при дизайна на проучванията.

Други проучвания са установили, че йогата помага за намаляване на умората и депресията при пациенти с рак на гърдата. При друго по-малко проучване за мъже с простатен карцином, също е установено подобрение в качеството на техния живот и по-добро общо състояние, когато редовно участват в йога програми.

Други проучвания съобщават, че йогата помага на хора и с по-различни здравословни проблеми като:

  • Повишено кръвно налягане (артериална хипертония)
  • Болки в кръста
  • Проблеми със ставите, вкл. артрит
  • Бронхиална астма
  • Епилепсия
  • Синдром на раздразненото черво
  • Тревожно безпокойства или депресия

Преди да започнете с тренировката, споделете с вашия йога инструктор, ако страдате от някое от изброените. Говорете с него, ако има отклонения от вашето нормално състояние, по този начин вашият йога инструктор ще може да адаптира упражненията така, че те да бъдат полезни за вас, без да ви навредят и да се намали риска от наранявания.

 

 

Източник: Cancer Research UK, General cancer information-Individual therapies
https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/complementary-alternative-therapies/individual-therapies/yoga