Рак на хранопровода

Рискови фактори и превенция

На тази страница ще научите повече за факторите, които увеличават шанса за развитие на рак на хранопровода. Използвайте менюто, за да видите други страници. Рисков фактор е всичко, което увеличава шанса на човек да развие рак. Въпреки че рисковите фактори често влияят върху развитието на рак, повечето не причиняват пряко злокачествено заболяване. Някои хора с няколко рискови фактора никога не развиват рак, докато други без известни рискови фактори могат да заболеят. Познаването на вашите рискови фактори и разговорът за тях с Вашия лекар може да Ви помогне да направите по-информиран начин на живот и здравни грижи.

Следните фактори могат да повишат риска на човек от развитие на рак на хранопровода:

  • Възраст. Хората на възраст между 45 и 70 години имат най-висок риск от рак на хранопровода.
  • Пол. Мъжете са 3 до 4 пъти по-склонни от жените да развият рак на хранопровода.
  • Раса. Чернокожите са два пъти по-склонни да развият плоскоклетъчен тип рак на хранопровода.
  • Тютюн. Използването на всякакъв вид тютюн, като цигари, пури, лули, дъвчене на тютюн и тютюн, повишава риска от рак на хранопровода, особено плоскоклетъчен карцином.
  • Алкохол. Прекомерната употреба на алкохол в продължение на дълъг период от време увеличава риска от плоскоклетъчен карцином на хранопровода, особено когато се комбинира с тютюневи изделия.
  • Баретов хранопровод. Това състояние може да се развие при някои хора, които имат хронична гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) или възпаление на хранопровода, наречено езофагит, дори когато човек няма симптоми на хронична киселини. Увреждането на лигавицата на хранопровода води до превръщането на сквамозните клетки в лигавицата на хранопровода в жлезиста тъкан. Хората с хранопровод на Барет са по-склонни да развият аденокарцином на хранопровода, но рискът от развитие на рак на хранопровода все още е доста нисък.
  • Диета / хранене. Диета с ниско съдържание на плодове и зеленчуци и някои витамини и минерали може да увеличи риска на човек от развитие на рак на хранопровода.
  • Затлъстяване. Наднорменото тегло и твърде много телесни мазнини могат да увеличат риска от развитие на аденокарцином на хранопровода.
  • Луга. Децата, които случайно са погълнали луга, имат повишен риск от плоскоклетъчен карцином. Лугата може да се намери в някои почистващи продукти, като почистващи препарати за оттичане.
  • Ахалазия. Ахалазията е състояние, когато долният мускулен пръстен на хранопровода не се отпуска по време на поглъщане на храна. Ахалазията увеличава риска от плоскоклетъчен карцином.
  • Човешки папиломен вирус (HPV). Изследователите изследват HPV като рисков фактор за рак на хранопровода, но няма ясна връзка, че плоскоклетъчният рак на хранопровода е свързан с HPV. Сексуалната активност с някой, който има HPV, е най-често срещаният начин някой да се зарази с HPV. Съществуват различни видове HPV, наречени щамове. Изследванията свързват някои щамове на HPV по-често с някои видове рак. HPV ваксините могат да попречат на хората да развият някои видове рак. Научете повече за HPV и рак.


Reprinted/adapted with permission. © 20xx American Society of Clinical Oncology. All rights reserved.

Адаптирани с разрешението на Американската Асоциация на Онколозите (ASCO). Всички права запазени.