Рак на пикочен мехур

Симптоми

Ракът на пикочния мехур може да има следните симптоми или признаци. Не всички хора с тумор на пикочния мехур имат тези промени. Причината за симптомите могат да са свързани с друго заболяване, различно от рак.

  • Кръв или кръвни съсиреци в урината;
  • Болка или усещане за парене при уриниране;
  • Често уриниране;
  • Усещане за необходимост от уриниране много пъти през цялата нощ;
  • Усещане за необходимост от уриниране, но без да може да се уринира;
  • Болка в долната част на гърба от едната страна на тялото.

Най-често ракът на пикочния мехур се диагностицира след като човек съобщи на лекаря си за кръв в урината наречена още хематурия. При сериозна (макроскопска) хематурия в урината има достатъчно кръв, която пациентът може да види. Възможно е също да има малки количества кръв в урината, които не могат да се видят. Това се нарича микроскопска хематурия и може да се открие само чрез изследване на урина.

Общи тестове на урината не се използват за специфична диагноза на рак на пикочния мехур, тъй като хематурията може да бъде знак за различни други състояния, като инфекция или камъни в бъбреците. Изследване на урината, което може да покаже наличието на тумор, е цитологията - тест, при който урината се изследва под микроскоп за търсене на ракови клетки. Вижте раздела Поставяне на диагноза за повече информация.

Понякога при появата на първите симптоми на рак на пикочния мехур, туморът вече се е разпространил в друга част на тялото. В този случай симптомите зависят от мястото, където ракът се е разпространил. Например ракът, разпространил се в белите дробове може да причини кашлица или недостиг на въздух; разпространението му в черния дроб може да причини коремна болка или жълтеница (пожълтяване на кожата и склерите на очите), а разпространение в костите може да причини болки в костите или фрактура (счупване на кост). Другите симптоми на напреднал рак на пикочния мехур могат да включват болка в гърба или кръста, необяснима загуба на апетит и загуба на тегло.

Ако се притеснявате за някакви промени, които забелявате, се консултирайте с лекар. Той ще попита колко дълго и колко често сте имали съответните симптоми в допълнение към други въпроси. Това ще помогне да откриете причината за проблема и ще се постави диагноза.

Ако се открие рак, облекчаването на симптомите остава важна част от грижата за рака и лечението. Това може да се нарече и управление на симптомите, палиативни грижи или поддържащи грижи. Трябва винаги да съобщавате на болничния екип за симптомите, които имате, включително за нови симптоми или за промяна във вече съществуващите такива.

 

 

Reprinted/adapted with permission. © 20xx American Society of Clinical Oncology. All rights reserved.

Адаптирани с разрешението на Американската Асоциация на Онколозите (ASCO). Всички права запазени.