Рак на пикочен мехур

Рискови фактори и превенция

Рисковият фактор увеличава шансовете на човек да развие рак. Въпреки че рисковите фактори често оказват влияние върху развитието на рака, повечето от тях не причиняват директно рак. Някои хора с няколко рискови фактора никога не развиват рак докато други без известни рискови фактори го правят. Обаче познаването на рисковите фактори и обсъждането им с Вашия лекар може да Ви помогне да направите по-информиран избор за начин на живот и здравеопазване.

Следните фактори могат да повишат риска от развитие на рак на пикочния мехур:

Използване на тютюн. Най-често срещаният рисков фактор е пушенето на цигари, въпреки че пушенето на пури и лули също може да повиши риска от развитие на рак на пикочния мехур. Пушачите са с 4 до 7 пъти по-голяма вероятност да развият рак на пикочния мехур, отколкото непушачите.

Възраст. Шансовете да бъдете диагностицирани с рак на пикочния мехур се увеличава с възрастта. Повече от 70% от хората с рак на пикочния мехур са на възраст над 65 години.

Пол. Мъжете са с 3 до 4 пъти по-голяма вероятност да развият рак на пикочния мехур, отколкото жените, но смъртността при жените от рак на пикочния мехур е по-голяма, отколкото при мъжете.

Раса. Белите хора диагностицирани с рак на пикочния мехур са два пъти повече от чернокожите, но смъртността от това заболяване при чернокожите е два пъти по-голяма.

Химикали. Химикали използвани в текстилната, каучуковата, кожената, бояджийската, и печатарската промишленост, както и някои естествено срещащи се химикали и вещества, наречени ароматни амини, могат да увеличат риска от рак на пикочния мехур.

Хронични проблеми с пикочен мехур. Камъни в пикочния мехур и инфекции могат да увеличат риска от рак на пикочния мехур. Ракът на пикочния мехур може да е по-често срещан за хора, които са парализирани от кръстта надолу и които се нуждаят от използване на катетри за уриниране и са имали много инфекции на пикочните пътища.

Употреба на Циклофосфамид (Cytoxan, Clafen, Neosar). Хората, които са имали химиотерапия с циклофосфамид, имат по-висок риск от развитие на рак на пикочния мехур.

Употреба на пиоглитазон (Actos). През 2011 г. Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) предупреди, че хората, които са приемали диабетно лекарство пиоглитазон повече от eдна година могат да имат по-висок риск от развитие на рак на пикочния мехур. Публикуваните проучвания обаче показват противоречиви резултати.

Лична история на заболяването. Хората, които вече са имали веднъж рак на пикочния мехур, са по-склонни да развият същия тумор отново.

Шистозомиазата. Хората, които имат някои форми на тази паразитна болест, която e открита в някои части от Африка, Южна Америка, Югоизточна Азия и Близкия изток, са по-склонни да развият плоскоклетъчен рак на пикочния мехур.

Синдром на Линч. Хората с наследствено състояние наречено синдром на Линч, който е наричан още наследствен неполипозен колоректален рак (наследствен рак на дебело черво), могат да имат повишен риск от развитие на рак на пикочния мехур.

Излагане на арсен. Арсенът е естествено срещащо се вещество, което може да причини здравословни проблеми, ако се консумира в големи количества. Когато се намира в питейната вода, това води до повишен риск от развитие рак на пикочния мехур. Шансът да бъдете изложени на арсен зависи от това къде живеете и от това дали получавате водата си от кладенец или от система, която отговаря на стандартите за приемливи нива на арсен.

 

 

Reprinted/adapted with permission. © 20xx American Society of Clinical Oncology. All rights reserved.

Адаптирани с разрешението на Американската Асоциация на Онколозите (ASCO). Всички права запазени.