Рак на панкреас

Рискови фактори и превенция

Рисковият фактор  увеличава шансовете на човек да развие рак. Въпреки че рисковите фактори често оказват влияние върху развитието на онкологичните заболявания, повечето от тях не причиняват директно рак. Някои хора с налични различни рискови фактори никога не развиват рак, а други без рискови фактори се разболяват. Все пак, познаването на рисковите фактори и обсъждането им с личния лекар може да  помогне да направите по-информиран избор за начина си на живот.

Човек със среден риск за КП има около 1% шанс за развитие на заболяването. По-голяма част от раковите заболявания на панкреаса (около 90%) се считат за спорадични. Наричат се още соматични мутации; това означава, че възникват генетични промени, които се развиват на случаен принцип, след като човек се роди. Няма риск тези генетични промени да се предадат на следващите поколения. Наследствените ракови заболявания на панкреаса са по-редки (около 10%). Те се проявяват, когато генните мутации или промени се предават в семейството от едно поколение на следващо; това са наследствени мутации.

Често причината за КП не е известна. Въпреки това, някои фактори могат да повишат риска, например като изброените по-долу.

Възраст. Рискът от развитие на КП се увеличава с възрастта. По-голямата част от пациентите са на възраст над 45 години. Всъщност 90% са на възраст над 55 години, а 70% са на възраст над 65 години. Въпреки това, хора от всяка възраст могат да бъдат диагностицирани с това заболяване.

Пол. Карциномът на панкреаса засяга повече мъже, отколкото жени.

Раса/етнос. Чернокожите са по-склонни да развият КП в сравнение с азиатци, латиноамериканци и бели. Хората с еврейски произход Ашкенази също са по-склонни да развият КП.

Тютюнопушене. Пушачите имат 2 до 3 пъти по-висок риск да развият КП, отколкото непушачите.

Затлъстяване, хранене и алкохол. Редовният прием на храни с високо съдържание на мазнини е рисков фактор за тумори на панкреаса. Изследванията показват, че мъже и жени със затлъстяване и дори с наднормено тегло имат по-висок риск от смърт от КП. Хроничната употреба на алкохол в големи количества може също да увеличи риска от развитие на това заболяване, най-вероятно чрез развитие на повтарящ се панкреатит.

Диабет. Много изследвания показват, че диабетът, особено когато човек боледува от много години, увеличава риска от развитие на КП. Нещо повече, внезапно появилият се диабет в зряла възраст може да бъде ранен симптом за КП. Въпреки това, важно е да се знае, че не всички хора, които имат диабет, ще развият КП.

Семейна анамнеза. Карциномът на панкреаса може да се предава в семейството и се нарича фамилен или наследствен. 

Редки наследени заболявания. Членовете на семейства с определени редки наследени заболявания също имат значително повишен риск от КП, както и други видове рак. Такива заболявания са например:

  • Наследствен панкреатит – състояние, свързано с повтарящ се панкреатит и повишен риск от КП;
  • Синдром на Пьотц-Йегерс;
  • Наследствен малигнен меланом и КП;
  • Наследствен синдром на карцином на гърда и яйчници;
  • Синдром на Линч;
  • Синдром на Ли-Фраумени;
  • Фамилна аденоматозна полипоза.

Хроничен панкреатит. Панкреатитът е възпаление на панкреаса. Някои изследвания показват, че хроничният панкреатит може да увеличи риска от развитие на КП.

Химикали. Излагането на определени химикали, като пестициди, бензол, някои багрила и нефтохимикали, може да увеличи риска от развитие на КП.

Бактерии. Често срещаната бактерия, наречена Helicobacter pylori (H. Pylori), причинява възпаление и язва на стомаха. Инфекцията с H. pylori увеличава риска от карцином на стомаха и на КП. Въпреки това, в този случай рискът от развитие на КП не е толкова висок, колкото рискът от развитие на карцином на стомах.

Чернодробна цироза. Цирозата се развива, когато чернодробните клетки са увредени и се заменят със фиброзирала тъкан. Често причината е злоупотребата с алкохол, вирусният хепатит, прекомерно количество желязо в черния дроб поради заболяване, наречено хемохроматоза, както и някои други редки видове хронични чернодробни нарушения.

 

 

Reprinted/adapted with permission. © 20xx American Society of Clinical Oncology. All rights reserved.

Адаптирани с разрешението на Американската Асоциация на Онколозите (ASCO). Всички права запазени.