Рак на дебело черво

Симптоми

Важно е да се запомни, че симптомите на колоректаления рак, които ще посочим в тази секция могат да бъдат същите като тези на много други заболявания, които не са ракови например хемороиди и синдром на раздразненото черво. Когато има подозрения за рак на дебелото черво, обикновено симптомите се появяват внезапно, остро, продължават дълго време и се променят. Знаейки за симптомите на това заболяване е възможно то да бъде открито в ранен стадии, когато вероятността за излекуване  е най-голяма.  Въпреки това много хора с рак на дебелото черво нямат никакви симптоми, докато болестта не е вече напреднала. Ето защо хората трябва редовно да се подлагат на скринингови изследвания. Симптомите на колоректалния рак могат да бъдат:

  • Диария, запек или чувство, че изхождането е частично
  • Светло червена или много тъмна кръв в изпражненията
  • Изпражнения, които изглеждат по-тесни или по-тънки от обикновено
  • Дискомфорт в корема, като чести газове, подуване и болки
  • Загуба на тегло без определена причина
  • Постоянна умора

Необяснима анемия с дефицит на желязо, което се изразява в нисък брой на червените кръвни клетки

Обсъдете с вашия лекар дали някой от тези симптоми се проявява от няколко седмици или се изостря постепенно. Ако ви притесняват каквито и да е промени в областта на стомаха и корема, моля говорете с вашия лекар.

Тъй като колоректалният рак може да засегне хора в по-ранна възраст от препоръчителната за скрининг, както и по-възрастни хора, всеки който установи тези симптоми трябва да се консултира с лекар, за да разбере дали е необходима колконоскопия. Ако диагнозата е рак, повлияването на сипмтомите остава важна част от лечението в грижата за онкоболните. Това също така се палиативно лечение.

 

 

Reprinted/adapted with permission. © 20xx American Society of Clinical Oncology. All rights reserved.

Адаптирани с разрешението на Американската Асоциация на Онколозите (ASCO). Всички права запазени.