Несигурност

След поставянет на диагнозата рак, може да не чувствате тази увереност в живота си, както преди. В такива ситуации е важно да се потърси помощ.

Причини за несигурност

Както новодиагностицираните пациенти, така и тези, които са наясно с диагнозата си от дълго време имат еднакви притеснения:

  • Забавяне на плановете. Може да се чувствате неспособни да погледнете в бъдещето си. Правенето на планове е трудно заради много практически причини. Например, би било трудно да организирате семейната си почивка, ако не знаете кога точно ще е лечението. Може да бъде трудно уговарянето на обяд с приятели, тъй като не знаете как ще се чувствате в този момент и може да е нужно да го отмените. Хубав съвет за всички, които се чувстват неспособни да правят планове за близкото бъдеще е това, че е хубаво да бъдат гъвкави и да приемат, че плановете може да бъдат променени.
  • Страх от противотуморното лечение и страничните ефекти. Някои хора са притеснени и уплашени от възможните странични ефекти на лечението, като болка, гадене и умора. Може да се страхувате, че ставате зависими от други хора по време на лечението или че ще пропускате дейности, които обичате да правите в ежедневието. Хората, които отдавна са наясно с диагнозата си или са в ремисия може да се притесняват за появата на късни странични ефекти. Те се появяват въз основа на противотуморното лечение и може да се наблюдават месеци или години след края на лечението. Разговаряйте с лекаря си за възможните късни странични ефекти и как те могат да бъдат повлиявани.
  • Лечението не е ефективно. Не всяко лечение работи по един и същ начин за всеки пациент, дори за тези, които имат един и същ вид рак. Някои терапии са по-ефективни за определени хора. Други може да имат добро действие, но да причинят странични ефекти. Знаейки какви са вариантите за лечение за настоящия момент и за в бъдеще може да помогне да разберете какво да очаквате.
  • Лечението ще спре да е ефективно. Често пъти пациентите получават определено лечение продължително време, докато то спре да действа. Това важи обикновено за хората с метастатично заболяване (с разсейки) или за тези, чийто тумор се контролира с лекарства дълго време (стабилно заболяване). Плашещо е, когато човек мисли, че лекарствата ще спрат действието си, дори да знаете, че имате други варианти за лечение, ако това се случи.
  • Ракът ще се завърне. Завръщането на рака след проведено лечение се нарича рецидив. Това е един от най-големите страхове на много хора в ремисия. Някои хора се притесняват прекалено много по този въпрос и започват да обръщат внимание на всеки симптом, който се появи. Това може да увеличи тревожността на човека.
  • Страх от смърт или загуба на човек, когото обичате. Идеята за смърт може да бъде трудна за приемане. Изпитването на страх е нещо естествено, когато се сблъскаш с реална заплаха от смърт или загуба на близък. Нормално е да се борите със страха от смъртта. И все пак, ако тези чувства се задълбочат повече, разговаряйте с психолог или с друг специалист, който може да ви помогне.

Неизвестностите около рака може да ви карат да се чувствате разтревожени, гневни, тъжни или изплашени. Може да имате дори физически симптоми, които да изразяват тези чувства. Например, може да бъде засегнат съня или концентрацията в извършването на някаква работа да бъде трудно. Важно е да се научите да управлявате тази несигурност във вас, за да останете здрави. Тези съвети могат да бъдат от помощ:

  • Разграничете ситуациите, които можете да контролирате и тези, които не можете. Колкото и трудно да звучи, трябва да се освободите от нещата, които не можете да промените и да се фокусирате върху вашето отношение и реакция към случващите се неща около вас.
  • Разговаряйте с психолог, ако чувството ви на несигурност засяга ежедневието ви. Той ще Ви помогне да се справите с това.
  • Разговаряйте с приятели или близки и им споделете как се чувствате и как те могат да помогнат.