Мъка от загуба на близък

Когато загубим близък е нормално и естествено да скърбим. Периодът на скръб обикновено е дълъг и хората изразяват емоциите си по различен начин. Скръб може да се изпитва и по други причини, свързани с рак, например загуба на орган, загуба на детеродна способност или загуба на независимост.

Реакциите, свързани със скръбта са различни при всеки човек. Често се изпитват мъчителни чувства, мисли и поведение. Скръбта може да се изпита дори и физически. 

Чувства

Хората, които са преживели загуба, може да имат палитра от чувства. Обикновено се наблюдава шок, тъга, отрицание, отчаяние, безпокойство, гняв, вина, самота, депресия, безпомощност и облекчение. Скърбящият човек може да започне да плаче, ако чуе песен или коментар, напомнящ за починалия близък. Сълзите могат да дойдат и без причина.

Мисли

Често хората изпадат в мисловни модели на недоверие, объркване, затруднено концентриране, загриженост и дори халюцинации.

Физически усещания

Скръбта може да се усети и физически като стягане или тежест в областта на гърдите или гърлото, гадене или разстроен стомах, замайване, главоболие, мускулна слабост, напрежение или умора. Може да станете уязвими към заболявания.

Поведение

Когато човек страда, той може да изпитва трудности при заспиване или обратното - да не може да се събуди. Хората в такива състояния често губят енергията си за извършване на приятни дейности, губят интерес към храна и социални контакти. Скръбният човек може също да стане по-раздразнителен и агресивен. Други хора изпитват непрестанно безпокойство и са прекалено активни.

Религия и духовност

Скръбта и загубата могат накарат човек да постави под съмнение своята вяра и духовни убеждения и да промени гледната си точка към света. Други откриват или засилват вярата си, променяйки разбирането си за смисъла на живота.

Изживяване на скръбтa

Всеки човек изживява скръбта по различен начин. Често тя идва на вълни, с периоди на интензивни и болезнени чувства, които се появяват и си отиват. Поняга наскърбеният човек смята, че е постигнал напредък и е преодолял загубата, но внезапно отново се сблъсква с период на голяма мъка. Това често се случва на важни за семейството дати, като празници или рождени дни, а понякога не е нужна причина. С течение на времето тези периоди на мъка и скръб стават по-редки и по-малко интензивни, а човек се приспособява към загубата си.

Траур

Някои изследователи описват процеса на скръбта като серия от задачи, които човек трябва да отработи, за да преодолее загубата. Тези задачи са:

 • Приемане на реалността за загубата;
 • Изживяване на болката от скръбта и загубата;
 • Приспособяване към живота без починалия близък човек;
 • Оттегляне на емоционалната енергия от починалия човек и фокусиране върху други хора и дейности.

Съществуват различни фактори, които влияят върху естеството, интензитета и продължителността на скръбта:

 • Естеството на връзката на човека с починалия;
 • Причината за смъртта. Например, тъгата зависи от това дали човекът е починал внезапно или е боледувал дълго време;
 • Възрастта и пола на скърбящия човек;
 • Преживяното от човека и дали е губил близък човек;
 • Индивидуалността на човека и начинът по-който се справя с трудните ситуации;
 • Подкрепата от семейството и приятелите;
 • Духовните вярвания и религиозните убеждения на човека.

Скръбта е по-голяма и по-трудна за преодоляване, когато човек има неразрешени въпроси и чувства към починалия. За хората, които са в такава ситуация е хубаво да разговарят с психолог или с друг специалист, който ще им помогне да изминат този път.

Хората са различни, изразяват и изживяват скръбта по собствен начин. Например, някои хора не плачат на погребение, защото не могат да изразят чувствата си, а други изразяват чувствата си прекалено гласно и обсебващо. Важното е всеки да бъде оставен да скърби по собствения си начин.