Неутропения

Състоянието, при което човек има ниско ниво на неутрофили в кръвта се нарича неутропения. Неутрофилите са вид бели кръвни клетки, кото помагат на организма да се бори с инфекции. Те се произвеждат в костния мозък и по-точно в спонгиозната костномозъчна тъкан, която се намира в големите кости.

Неутрофилите се борят с инфекциите, като унищожават микроорганизмите, които ги причиняват. Ето защо хората с неутропения имат по-висок риск от развитие на сериозни инфекции. Като пациентите, при които нутропенията продължава дълго време може да са по-склонни да развият инфекции.

Неутропенията се проявява при около половината от онкологичните пациенти, които провеждат химиотерапия. Тя е често срещана нежелана реакция особено при пациентите, страдащи от левкемия.

Симптоми

Възможно е неутропеничните пациенти да чувстват умора. На практика обаче, неутропенията може да протича и без никакви симптоми. Пациентите обикновено установяват, че имат неутропения от кръвните изследвания или когато се развие инфекция. При пациенти с неутропения дори лека инфекция може бързо да се усложни.

Признаци на инфекцията са:

 • Втрисане;
 • Студени тръпки или изпотяване;
 • Възпалено гърло, рани в устата или зъбобол;
 • Болка в корема;
 • Болка в областта на ануса;
 • Болка или парене при уриниране или често уриниране;
 • Диария или разраняване в областт на ануса;
 • Кашлица или задух;
 • Зачервяване, подуване или болка, особено около порязване, рана или поставен катетър;
 • Необичайно влагалищно течение или сърбеж.

Инфекциите са лечими. Въпреки това, оставени нелекувани, те могат да протекат много тежко и животозастрашаващо. Консултирайте се Вашия лекар ако установите някой от изброените симптоми. Не забравяйте да споменете и за всички промени свързани с тях.

Причини за неутропения

Някои фактори, свързани с рака и неговото лечение могат да причинят неутропения. Например:

 • Някои видове химиотерапия;
 • Злокачествени заболявания, директно засягаши костния мозък като левкемия, лимфом и миелом;
 • Метастатичен рак;
 • Лъчелечение в областта на корема, костите на таза, краката и гръдния кош;

По-висок риск от развитие на неутропения имат някои онкологични пациенти:

 • Хората на възраст над 70 години;
 • Хора с потисната имунна система поради други причини, като инфекция с човешкия имунодефицитен вирус (HIV) или след трансплантация на орган.

Цикличност на неутропенията, предизвикана от химиотерапия

Типът или дозата на химиотерапията се отразява, когато нивата на неутрофилите спадат. Обикновено те започват да спадат около седмица след началото на химиотерапията. Нивата на неутрофилите достигат най-ниската си точка около 7 до 14 дни след лечението. Тази най-ниска точка се нарича надир. Това е периодът, през който е най-вероятно да се развие инфекция.

След това неутрофилиният брой започва отново да расте. Това се случва, когато костният мозък възобнови нормалното производство на неутрофили. Обикновено са необходими около 3 до 4 седмици, за да се достигнат нормалните нива. Тогава вече организмът еготово за следващия цикъл химиотерапия. При пациентите провели няколко цикъла химиотерапия, може да е необходимо повече време, за възстановяване на нормалните неутрофилни нива.

Лечение на неутропения

Лечението, което има за цел да облекчи симптомите и нежеланите реакции е важна част от грижите за онкологичния пациент. То се нарича палиативни грижи.

Ако сте в период на неутропения, вземете мерки за предотвратяване на инфекциите. Например, избягвайте да бъдете около хора, които болни от настинка, грип или друго заболяване. Мийте често ръцете си, особено преди ядене и след като сте използвали тоалетната.

В периоди на продължителна неутропения, Вашият лекар може да препоръча профилактика с антибиотици за предотвратяване на инфекции.

Освен това, неутропенията може да повлияе на следващия ви цикъл химиотерапия. Ако нивото на неутрофилите не се нормализира достатъчно бързо, Вашият лекар може да отложи лечението или да намали дозата.

Съчетанието на неутропения и повишена температура се нарича фебрилна неутропения. Това е състояние, изискващо своевременна консултация с Вашия лекуващ онколог и започване на спешно антибиотично лечение. Той може да изпише и лекарство, наречено растежен фактор, което помага на организма да ускори производството на бели кръвни клетки.